Novosti

Društvo

Novi učenici, stari udžbenici

Kreće kurikularna reforma u hrvatskim školama, ali učenici srpskog jezika i kulture po modelu C opet će učiti iz zastarjelih udžbenika rađenih po Nastavnom planu i Programu iz 1996., po kojima i dalje postoji Savezna Republika Jugoslavija, a Hrvatska je još uvijek daleko od učlanjenja u Evropsku uniju

Q0zmtc40xzky9gb021q6442623v

Uči se po metodologiji staroj preko 20 godina  (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Od septembra do septembra, svake školske godine, uvijek se ponavlja isti problem – zastarjeli udžbenici za nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C. Podsjetimo, još uvijek su u upotrebi jedino udžbenici koji su štampani 1998. po Nastavnom planu i Programu odobrenom u nesigurnim političkim vremenima i pod raznim društvenim pritiscima poslije 1995. Otada su se promijenile generacije i generacije učenika, kao i brojne geopolitičke, društvene, ali i obrazovne i tehnološke okolnosti, a učenici srpskog jezika i kulture po modelu C i dalje uče nastavne sadržaje materinjeg jezika i kulture po metodologiji od prije 20 i kusur godina. U nekoliko navrata bezuspješno se pokušao osvježiti Nastavni plan i Program za navedeni predmet po C modelu. Svaki put sadržaji koji su se trebali naći pred učenicima srpskog jezika i kulture, koji bi se po Nastavnom planu i Programu opet fleksibilno trebao izvoditi od dva do pet sati tjedno, nailazio je na nepremostive prepreke. Antologijska djela poput, na primjer, pjesama ‘Strepnja’ Desanke Maksimović, ‘Domovina se brani lepotom’ Ljubivoja Ršumovića i ‘Besmrtna pesma’ Miroslava Antića ili legendarni ‘Orlovi rano lete’ Branka Ćopića nikako nisu mogli dospjeti među korice čitanki u nastavi srpskog jezika i kulture, pa čak ni u vrijeme proevropske atmosfere u Hrvatskoj prije 10-15 godina.

Poslije svih neuspjelih obrazovnih promjena u Hrvatskoj, na red je došla i kurikularna reforma koja će konačno ove jeseni zaživjeti za prvi, peti i sedmi razred osnovne škole, te prvi razred srednje škole. Kurikularna reforma obuhvatila je između ostalog i nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C. I to samo jedan njen dio, srpski jezik i književnost. Međutim, niti za taj obuhvaćeni dio obrazovni sustav Hrvatske nije spreman jer i ovog septembra učenike koji pohađaju srpski jezik i kulturu po modelu C neće dočekati novi udžbenici. I ovog puta negdje je zapelo. Nadležni se nadaju da će novi udžbenici ipak pred učenike stići što prije, možda još tokom tekuće školske 2019/2020. godine.

Na prvoj adresi za obrazovanje Srba u Hrvatskoj, u SKD-u Prosvjeti, kažu da udžbenici nisu završeni jer se kasni s objavljivanjem kurikuluma srpskog jezika za model C. ‘Posao radne skupine oko kurikuluma srpskog jezika se otegao’, objašnjava Slobodan Živković, generalni sekretar Prosvjete. ‘Poslije javne rasprave, dokument je poslan na doradu i otada je prošlo više od šest meseci. Kako bismo uštedeli vreme, svesni situacije da naša deca uče iz udžbenika starih 22 godine, nismo čekali da kurikulum bude objavljen, nego smo posao izrade udžbenika radili paralelno sa izradom kurikuluma za srpski jezik. Udžbenici od prvog do četvrtog razreda skoro su završeni po verziji kurikuluma koji je bio vidljiv na javnoj raspravi i sada samo čekamo da kurikulum srpskog jezika za model C bude konačno odobren i objavljen u Narodnim novinama da bismo mogli doraditi te udžbenike. Nadamo se da bi učenici bar na polugodištu mogli konačno na klupe dobiti nove udžbenike. Također, rade se udžbenici i od petog do osmog razreda. Naravno, ako sadržaj kurikuluma bude prihvaćen u obliku koji je bio poslan na javnu raspravu.’

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja za Novosti kažu: ‘Na tu temu ljetos je održan sastanak s nakladnicima. Temeljem zahtjeva, Prosvjeti d.o.o. je MZO početkom 2018. godine doznačio financijska sredstva za pripremu i izradu autorskih udžbenika za nastavu srpskog jezika i kulture (Model C). Budući da kurikulum za srpski jezik i kulturu još nije dovršen i objavljen u Narodnim novinama, dogovor s izdavačem je bio da se pripremi radni materijal što sličniji konačnoj verziji udžbenika za potrebe nastave prema Modelu C, na temelju Prijedloga kurikuluma iz 2018. godine koji je prošao jednu proceduru e-savjetovanja i kada isti bude dovršen i donesen od strane ministrice, započeti s konačnom prilagodbom prema novom kurikulumu prije pripremljenih udžbenika. Na taj bi se način skratilo vrijeme izdavanja i pojavljivanja u školama. Stručna radna skupina koju je predložilo Zajedničko vijeće općina ubrzano radi na izradi konačne verzije kurikuluma za srpski jezik i kulturu. Primjera radi, kurikulum prema Modelu A talijanske nacionalne manjine je objavljen 30. kolovoza 2019. godine u Narodnim novinama, a za desetak dana se očekuje objava kurikuluma prema Modelu A za srpsku nacionalnu manjinu.’

U Ministarstvu ističu da će izaći u susret nakladnicima i da će uvrštavanje novih udžbenika u katalog biti otvoreno od kraja septembra pa sve do sredine januara sljedeće godine. Međutim, nakon što se završe udžbenici na temelju Nastavnog plana i Programa, odnosno kurikuluma, udžbenici opet moraju u ministarstvo na odobravanje i tek nakon toga mogu konačno biti uvršteni u službeni katalog udžbenika za upotrebu.

No po iskustvu da svi dosadašnji pokušaji izrade novog Nastavnog plana i Programa za srpski jezik i kulturu po modelu C nisu dobili zeleno svjetlo u Ministarstvu, pitanje je kako će završiti procedura kurikuluma po srpskom i hoće li tokom ove školske godine učenike konačno iznenaditi novi udžbenici.

Da je model C već više od 20 godina nepravedno zapostavljen smatra i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

- Radna skupina zadužena za izradu kurikuluma za C model je pri kraju i očekujem da će do prvog oktobra 2019. biti objavljen. Pomno izrađen i osavremenjen kurikulum doprinijet će unapređenju nastave po C modelu te za rezultat imati i omasovljenje broja đaka u nastavi njegovanja srpskog jezika i kulture. Za potrebe C modela trebali bi imati još jednog višeg savjetnika jer trenutno imamo samo jednu savjetnicu na pola radnog vremena, koja pokriva nastavu po modelu A i to na području istoka Hrvatske. Potpuno je, jasno, nerealno očekivati da se na takav način obilazi teren i prati nastavu i po modelu C. Predstavnici iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su razumjeli naše opravdane zahtjeve te je u Agenciji 21. augusta 2019. otvoren natječaj za radno mjesto viši savjetnik/viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu u Odjelu za predškolski odgoj i osnovno školstvo - kaže Jeckov.

No kurikularna reforma, čiji počeci sežu još u vrijeme Milanovićeve vlade, nije obuhvatila cijeli nastavni predmet srpskog jezika i kulture po C modelu. Naime, nikada nije čak ni imenovana grupa stručnjaka koji bi radili kurikularnu reformu srpske kulture koja obuhvaća likovnu i muzičku kulturu, ali i mnogo osjetljivije područje nacionalne istorije i geografije. Tako će učenici koji pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C i dalje učiti iz zastarjelih udžbenika istorije i geografije rađenih po Nastavnom planu i Programu iz 1996., po kojima i dalje postoji Savezna Republika Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora u istoj državnoj zajednici, i po kojem je Hrvatska još uvijek daleko od učlanjenja u Evropsku uniju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više