>

novosti logo

Kronika Kronika

Manjinski zastupnik: Pojačati zaštitu osobnih podataka

Izmjene Zakona o osobnoj iskaznici primjenjivati od avgusta 2021., a nove osobne iskaznice imati poseban čip koji će sadržavati prikaz lica nosioca iskaznice i dva otiska prstiju u digitalnim formatima

Danas sve veći broj građana danas koristi digitalne tehnologije na pokretnim uređajima, pa će daljnji smjer razvoja tehnologije zahtijevati i razvoj digitalne osobne iskaznice na mobilnim uređajima - rekla je SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici.

Podsjetivši da će se izmjene Zakona o osobnoj iskaznici primjenjivati od avgusta 2021. u skladu s Uredbom Evropskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima, kojima ostvaruju pravo na slobodu kretanja, Jeckov je ukazala da će nove osobne iskaznice imati poseban čip koji će sadržavati prikaz lica nosioca iskaznice i dva otiska prstiju u digitalnim formatima. Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata koje sadržava je pet godina, a ako je izdana osobi staroj 70 i više godina nema rok važenja. Navedena uredba propisuje da stare osobne iskaznice prestaju važiti po njihovom isteku ili u avgustu 2031., zavisno što nastupi ranije. Jedna od najvažnijih izmjena ovog zakona je omogućavanje korištenja elektroničke iskaznice i na mobilnim uređajima, a ne samo na osobnim računalima, odnosno omogućavanje pristupa elektroničkim uslugama i pravovaljano elektroničko potpisivanje dokumenata korištenjem mobilnih telefona i tableta.

Podsjetila je da pripadnici više nacionalnih manjina, među kojima i srpske, imaju pravo posjedovati osobnu iskaznicu na manjinskom jeziku i pismu. U 2018. godini izdano je ukupno 3358 dvojezičnih osobnih iskaznica,; Talijanima je izdano 3.184, Srbima 98, Mađarima i Česima po 36, a Rusinima i Slovacima po dvije. ‘To nije zadovoljavajuće, ali su razlozi neprihvaćanja dvojezične osobne iskaznice tema za jednu drugu raspravu‘ - rekla je Jeckov. Osvrnula se i na zloupotrebu osobnih podataka, jer osobni podaci na internetu postaju trajno dostupni širokom, neograničenom krugu ljudi.

- Agencija za zaštitu osobnih podataka RH upozorava da se njeni službenici sreću sa sve većim brojem slučajeva zloupotrebe osobnih podataka, posebno onih u svrhu sklapanja pretplatničkih ugovora o pružanju usluga. Izmjenama bi se trebala pojačati njihova zaštita - rekla je zastupnica i ocijenila da bi novčane kazne za propuštanje zaštite podataka od uništenja i zloupotrebe trebalo revidirati.

1/1