>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Mario Mažić: Tuđmanovo naslijeđe

Aktivist Inicijative mladih za ljudska prava: Vidimo da se Zoran Milanović i Tomislav Karamarko godinama bore tko će više, bolje i jače braniti naslijeđe Franje Tuđmana. Nema kritičkog sagledavanja prošlosti, a još manje političke hrabrosti da se zločinci nazovu zločincima, a žrtve žrtvama

Kako komentirate natječaj Grada Zagreba, koji provodi Udruženje hrvatskih arhitekata, za izradu umjetničkog rješenja Tuđmanovog spomenika u Zagrebu?

U samom smo se pozivu našeg alternativnog natječaja za poticanje debate o Tuđmanu referirali na natječaj Grada Zagreba, koji je jednostran. U natječajnoj dokumentaciji stoji kako o Tuđmanovu naslijeđu ‘nije potrebno dvojiti’. Iako je riječ o značajnoj ličnosti, istovremeno se radi i o iznimno kontroverznoj ličnosti koja je izravno ili posredno odgovorna za niz kršenja ljudskih prava, koruptivno upravljanje javnim resursima i suzbijanje građanskih sloboda i demokracije. Niz pitanja iz novije hrvatske povijesti gotovo da je dobilo status mita. Ovo je protivno ideji otvorenog, demokratskog društva u kojem se slobodno raspravlja. Ovakvo nametanje narativa samo svjedoči o strahu od činjenica i propitivanja. Zapravo, svatko (pojedinac ili institucija) tko narativ nameće kao mit potvrđuje sve negativne momente koji se stavljaju na teret onome kojega se takvim nametanjem brani. Naime, kad bi se rasprava dozvolila, činjenice se ne bi mogle opovrgnuti. Zato se rasprava i suzbija.

Inicijativa mladih za ljudska prava provodi svoj alternativni natječaj s ciljem poticanja javne debate o Tuđmanovom političkom i društvenom naslijeđu.

Vjerujemo da je to današnjem društvu iznimno potrebno, posebice mladim ljudima. Odrastamo u neslobodnom obrazovnom sustavu, u kojem mladi ne analiziraju već reproduciraju ono što im se servira. Radi se o sustavnom suzbijanju kritičkog mišljenja. Cijelim svojim radom nastojimo promicati ideje multiperspektivnosti i kritičkog mišljenja, a ta ideja stoji i iza ovog natječaja.

Hoćete li uspjeti pokrenuti ljude da počnu kritički misliti o tome?

Vidimo da se Zoran Milanović i Tomislav Karamarko godinama bore tko će više, bolje i jače braniti naslijeđe Franje Tuđmana. Nema kritičkog sagledavanja prošlosti, a još manje političke hrabrosti da se zločinci nazovu zločincima, a žrtve žrtvama. Ipak, naša je misija da radimo ono što je u demokratskom društvu normalno i potrebno, a što se kod nas ne događa. Ne smijemo dozvoliti da naše društvo u poricanju bude unisono. Nakon provedbe natječaja, željeli bismo organizirati izložbu prijedloga i niz tribina ili debata o pitanjima koja prepoznajemo kao mitove u našem društvu.

Koliko će ljudi biti spremni otvoreno diskutirati o onom što je donio Tuđmanov režim: korupciju, privatizaciju, autoritarni poredak, zatiranje demokratskih procesa i slobode medija, zločine i kršenje ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama?

Činjenica da ove debate gotovo i nema dovoljno govori o nespremnosti javnosti da se o ovome priča. Međutim, ovime želimo pridonijeti stvaranju kritične mase u našem društvu. Način na koji gledamo na prošlost mnogo govori o tome kakvo smo društvo danas. Nedostaje hrabrosti među političarima i u medijima pa nema ni puno prostora za ovakve rasprave. Mi smo predani u stvaranju takvog prostora.

1/1