>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

MARKO JURČIĆ I mi smo obitelj

Član Zagreb Pridea: Prvi put se istospolnim parovima priznaje da smo i mi obitelj koju Ustav štiti

Kako komentirate sklapanje prvog životnog partnerstva u Zagrebu?

Veoma nas veseli što su istospolni parovi podnijeli zahtjeve za sklapanje životnog partnerstva već prvog dana čim je to zakonski bilo moguće. Provođenje zakona dobro je za sve građane i građanke Hrvatske. Sa simboličke strane, velik je to korak prema jednakopravnosti građana, jer se prvi put istospolnim parovima priznaje očita činjenica – da smo i mi obitelj koju Ustav štiti.

U kolikoj mjeri će LGBT osobe koristiti ovo pravo?

Drugo životno partnerstvo u Hrvatskoj sklopljeno je već idućeg dana, i svakog narednog tjedna neki matični ured u RH sklopit će po jedno životno partnerstvo. Prvi parovi koji se vjenčaju većinom to čine iz potrebe ostvarivanja nekog socijalnog, ekonomskog ili statusnog prava. Velik broj parova ima za partnera ili partnericu strane državljane koji nemaju pravo na privremeni boravak u RH. Dosad su izravnom diskriminacijom istospolnih parova direktno opstruirane stabilne veze istospolnih partnera, u kojima je jedan od partnera primjerice državljanin BiH ili Srbije. Riječ je o teškim i tužnim ljudskim pričama: prelascima granica svaka tri mjeseca, šikaniranju i podsmijesima te puno utrošenog novca. Neke sudbine su završile i na Europskom sudu za ljudska prava. Dok će sve članice EU-a priznavati naše životno partnerstvo, BiH, Srbija i Makedonija primjerice neće.

Koliko su LGBT osobe solidarne s drugim građanima koji su zakinuti za svoja prava?

Tema ovogodišnje zagrebačke Povorke ponosa bila je upravo solidarnost, koja nije samo deklarativna nego i direktna. Sudjelujemo u svim akcijama koji se tiču zaštite ljudskih prava, u doba kada je cijelo društvo suočeno sa žestokim napadima na ljudske slobode. Taj ‘rat’ koji je zahvatio Europu, protiv svih nas vodi dobro organizirana koalicija moćnih grupa koja želi zacementirati postojeću hijerarhiju rodnih, ekonomskih, nacionalnih i etničkih odnosa. Klerikalna desnica ne protivi se samo pravima LGBT osoba, nego i stečenim pravima žena. Naravno, solidariziramo se i s obespravljenim radnicima, ne gledajući na prava LGBT osoba kao na nešto posebno ili odvojeno od ekonomskih prava, jer svi smo radnici.

1/1