Novosti

Kratko & jasno

Marko Simić: Čuvamo prirodu

Naš projekt Morske livade jedini je iz Hrvatske nominiran za nagradu New European Bauhaus. Izabrani smo među 49 finalista u konkurenciji 530 projekata iz Europe, kaže član Eko udruge Lončari iz Gornjeg Karina

Large simi%c3%a5

(foto Privatna arhiva)

Vaš projekt Morske livade jedini je iz Hrvatske nominiran za nagradu New European Bauhaus. Što očekujete na dodjeli nagrade u Bruxellesu?

New European Bauhaus je most između svijeta znanosti i tehnologije, umjetnosti i kulture. Riječ je o iskorištavanju zelenih i digitalnih izazova. To je poziv na rješavanje društvenih problema kroz zajedničko stvaranje, priznanje za inovacije u kulturi EU komisije. Naš projekt je finalist u kategoriji "Ponovno povezivanje s prirodom". Izabrani smo među 49 finalista u konkurenciji 530 projekata iz Europe. U Bruxelles idemo da se družimo s istomišljenicima i da pronađemo partnere i potporu.

Ekološke akcije u Karinu okupljaju lokalnu zajednicu i mnoštvo volontera, umjetnika i aktivista. Usmjerili ste pažnju na područje koje je i infrastrukturno zanemareno?

Pokretač za sudjelovanje u našim aktivnostima upravo su kompleksni društveni problemi te zanemarivanje ljudi i prostora. Mi problemima pristupamo kreativno i uključivo, baveći se posljedicama sistematskog zanemarivanja, na primjer, uklanjanjem otpada. Istovremeno se kvalitetno družimo, promišljamo o boljem društvu stvarajući "novo normalno". Kod svih sudionika osjeća se konsenzus: ponašati se odgovorno prema okolišu, čuvati prirodu, ali i stvarati društvo u kojem su urbanizacija, razvoj komunalne usluge, zdravstvo, javni prijevoz, odnosno mobilnost i infrastruktura osmišljeni kako bi bili dostupni svima.

Kakvi su planovi za budućnost Morskih livada?

U blizini puta za selo Lončari, na stazi koja vodi do kanjona rijeke Bijele, nalazi se instalacija američkog umjetnika Dodda Holsapplea "See glass again". Ovaj rad, promjera devet metara, predstavlja jedinstvenu umjetničku intervenciju u javnom prostoru u Hrvatskoj, a u izradi su sudjelovale stotine ljudi. Instalacija bi trebala trajno upoznavati ljude s vrijednostima morskih livada. Poželjno je uključivanje posjeta ovoj lokaciju u izvannastavne aktivnosti. Naš OPG je neformalni domaćin. Želimo razvijati program multidisciplinarne rezidencije za umjetnost i okoliš u tri smjera: razvoj međunarodnih edukacijiskih programa, rezidencijalni program za umjetnike i razvoj programskog kolektora koji bi omogućio drugima da koriste prostor i platformu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više