Novosti

Politika

Marko Vučetić: SDP-u treba distanca od Milanovića

SDP je umorna stranka, ona je i kadrovski devastirana, nedostaje joj životni elan, ali ga može povratiti. Potrebno je donijeti mnoge odluke bez kalkuliranja. Trebaju se zahvaliti starim licima i skloniti ih s političke pozornice, kaže nezavisni gradski vijećnik i nositelj koalicije Srcem za Zadar

Large vucetic marko dimic

(foto Marko Dimić/PIXSELL)

Na izbore ste izašli kao kandidat za gradonačelnika koalicije Srcem za Zadar (SDP, Akcija mladih, HSS, Centar, GLAS). Kako ocjenjujete sadašnju snagu SDP-a?

Kao nestranački ili nezavisni kandidat okupio sam pet stranaka koje sam nazvao fragmentima organiziranog oporbenog života Zadra. To je bio jedini ispravan način suprotstavljanja HDZ-u. SDP je umorna stranka, ona je i kadrovski devastirana, nedostaje joj životni elan, ali ga može povratiti. Potrebno je donijeti mnoge odluke bez kalkuliranja. Trebaju iz naziva stranke izbaciti "partija", to inhibitorno djeluje, trebaju se zahvaliti starim licima i skloniti ih s političke pozornice, trebaju razviti tople, solidarne socijaldemokratske politike koje izviru iz naše kulture, baš kao što se trebaju distancirati od Zorana Milanovića. Ne smiju biti njegova nijema djeca jer će birači i dalje razvijati gluhoću prema SDP-u. Zagreb je pokazao da građani žele žive politike, a SDP to sada gotovo da ne nudi.

Kako ocjenjujete političku situaciju u Zadru nakon proteklih izbora?

Ušao sam u drugi krug i osvojio nešto preko 46 posto glasova. To nije bilo dovoljno za pobjedu, ali je sasvim dovoljno da djelovanjem u Gradskom vijeću, kao nezavisni vijećnik, ne porazim one koje su me birali. Zalagat ću se da koncept poštivanja ljudskih prava bude prisutan u javnim politikama Zadra.

Izjavili ste da se u Zadru događa "dalmatinsko proljeće" i da je Zadar postao "slobodan grad".

Dalmatinsko političko proljeće je uzdrmalo stranačku utvrdu u Zadru. Ona može potpuno pasti, u smislu da se demokratizira politički život u otklonu od HDZ-a, ali se može dogoditi da smo umjesto utvrde HDZ-a dobili plastenik budućeg HDZ-a. Koliko su izabrani vijećnici slobodni, toliko će i Zadar biti slobodan. Ako se formira većina u Gradskom vijeću u kojoj nije HDZ, Zadar je postao slobodan grad, a ako se to ne dogodi, znat ćemo tko su politički egzekutori Zadra.

Kako komentirate neovisnog kandidata Enija Meštrovića Ričarda koji je dobio više od 20 posto glasova?

Građane rizik novog plaši, pa se iracionalno odlučuju za Meštrovićev humor jer im je on poznat, ali humor nije politika. Meštrović se sada nalazi pred izborom hoće li biti politički heroj ili tragedijski lik, hoće li dokinuti HDZ-ovu monolitnost ili će kapitulirati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više