Novosti

Kronika

Masovka na Fišijadi

U Belom Manastiru održano najveće hrvatsko takmičenje u kuhanju fiša: Budući da je svaki kuhar na fišijadu doveo i svoje goste, procjenjuje se da se okupilo više od 2000 ljudi

Qq4zfive23jt7g8v9d94ir692vv

Bivši belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš kuha fiš za ekipa LAG-a Baranja

U sklopu manifestacije ‘Jesen u Baranji’, održana je već tradicionalna Belomanastirska fišijada, koja je sigurno bila među najvećima u Hrvatskoj. Za kuhanje se prijavilo čak 150 kuhara, a budući da su organizatori u nekoliko kotlića kuhali riblji paprikaš za goste, u središtu grada gorjelo je gotovo 160 vatri.

Na poznatu baranjsku deliciju iz kotlića mirisalo je pola grada. Prema broju kotlića, budući da je svaki kuhar na fišijadu doveo i svoje goste, procjenjuje se da se na Trgu slobode i u Ulici kralja Tomislava okupilo više od 2000 ljudi. Simboličnim paljenjem vatre Fišijadu su otvorili župan osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Organizatori - Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir zadovoljni su rekordnim brojem učesnika na ovogodišnjoj Fišijadi, a priželjkuju u sljedećim godinama još veći broj takmičara. Cilj im je dostići čak 500 kotlića. Organizacijom su bili zadovoljni i kuhari, koji su za simboličnu kotizaciju u iznosu od 100 kuna dobili tri kilograma očišćenog šarana, drva i stol za osam osoba.

U ovogodišnju Fišijadu aktivno se uključio i LAG Baranja s tri ekipe, koje su kuhale fiš za članove LAG-a i prijatelje. Glavni kuhari bili su bivši gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, bivši načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban i ravnatelj Gimnazije Beli Manastir Veljko Frank. Četrdesetak ljudi uživalo je u izvrsnim fiševima LAG-ovih kuhara, a kotlići su brzo ostali prazni. I dok su vrijedni kuhari pripremali fiš i gušili se u dimu iz mnogobrojnih kotlića, njihovi su se pomoćnici i gosti zabavljali postavljanjem i ukrašavanjem stolova, koji su ove godine bili posebno lijepo postavljeni i ukrašeni jesenjim cvijećem i plodovima, vezenim ‘stoljnjacima’ i šarenim salvetama, a na stolovima su mirisali domaći rezanci, kiflice, kolači i ostale delicije.

U sklopu Fišijade organiziran je i mini sajam, na kome su lokalni proizvođači hrane i drugih autohtonih proizvoda nudili svoje proizvode (vino, sireve, začinsku papriku, med, sokove, jabuke, domaće sapune, kozmetiku i drugo). Među izlagačima bilo je prisutno i nekoliko članova LAG-a, a na štandu LAG-a Baranja LAG-ovi volonteri također su prezentirali proizvode lokalnih proizvođača. Paralelno s Fišijadom, u kinodvorani je organizirana Međunarodna smotra folklora, na kojoj su, uz belomanastirske KUD-ove, nastupili gosti iz raznih dijelova Hrvatske i drugih zemalja. Na Trgu slobode se za zabavu pobrinuo ‘Slavonija bend’, a nakon proglašenja najboljih kuhara, nebo iznad Belog Manastira osvijetlio je veliki vatromet.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više