Novosti

Društvo

Фишиjaдa у Брaнимирoвцу

Нa трaдициoнaлнoj гaстрo-мaнифeстaциjи Фишиjaдa, oдржaнoj у Брaнимирoвцу у oргaнизaциjи ВСНM-a oпштинe Koшкa, нajбoљи фиш пaприкaш скувaлa je бaрaњскa eкипa Хлaднo пивo

Large informator fi%c5%a1ijada %c4%87iril

Prvoplasirana ekipa Hladno pivo

U Branimirovcu (nekadašnji Babjak) u opštini Koška, 22. jula održana je tradicionalna gastro-manifestacija Fišijada 2023. Fiš paprikaš je jelo od rečne ribe začinjeno paprikom koje se tradicionalno priprema u Slavoniji i Baranji. Ovogodišnju manifestaciju, četvrtu godinu zaredom, organizovalo je Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) opštine Koška.

U takmičarskom delu programa učestvovalo je 13 ekipa od 20 prijavljenih jer je nevreme sprečilo da jedan deo prijavljenih ekipa završe svoje paprikaše.

Recepata za fiš paprikaš jednako je mnogo kao i domaćinstava u ovom delu Hrvatske, ali unatoč tome ocenjivački tim odlučio je da je najbolji fiš skuvala baranjska ekipa Hladno pivo. Drugi je bio domaći učesnik iz Branimirovaca, a treće mesto osvojilo je VSNM opštine Viljevo.

Organizator Fišijade za najbolje majstore u kuvanju ribljeg specijaliteta pripremio je nagrade koje dolikuju manifestaciji pa je prvonagrađena ekipe dobila kotlić od 16 litara, drugonagrađeni kotlić od 10, a trećenagrađena ekipa kotlić od 6 litara.

Fišijada u Branimirovcu bila je i prilika za zajedničko okupljanje, ali ne samo takmičenja radi, već i druženja, razmenjivanja recepata i iskazivanja zajedništva. Pored lokalnih meštana i ljudi poreklom iz Branimirovaca fišijadi su se odazvali i članovi VSNM Viljevo, VSNM Našice kao i novoizabrani predsednik VSNM Osječko-baranjske županije Zoran Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više