Novosti

Intervju

Mate Kapović: Domoljubno lupetanje

Vlast će, iako su u njoj veliki ‘domoljubi’, a s takvim se ‘domoljubljem’ uvijek povezuju oružje i vojska, zapravo smanjiti vojni proračun. Kako bi se ta činjenica, koja bi mogla ispasti ideološki nezgodna, neutralizirala, isprazno se lupeta o vojnom roku

Nkkdqlann4qpn0iph6y50b3ziy6

Mate Kapović (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Kako komentirate namjeru Domoljubne koalicije da se vrati vojni rok?

Riječ je o čistom spinu. Naime, vlast će, iako su u njoj veliki ‘domoljubi’, a s takvim se ‘domoljubljem’ uvijek povezuju oružje i vojska, zapravo smanjiti vojni proračun. Kako bi se ta činjenica, koja bi mogla ispasti ideološki nezgodna, neutralizirala, isprazno se lupeta o vojnom roku. Izjave da će se preko vojske upoznavati domoljubna mladež iz Slavonije, Istre i Dalmacije spadaju vjerojatno u anale nesuvislih saborskih izjava.

Smatrate to dakle bacanjem prašine u oči?

Činjenice su jasne – troškovi za vojsku se režu, što je opravdano. Za obavezni vojni rok novca nema, a on je u konačnici i nepotreban jer na lokalnoj razini realne ugroze nema, a na svjetskoj bi nam razini u slučaju većih problema bilo pametnije da se ne miješamo, s obzirom na to da teško da bi bilo neke pozitivne strane. Ovdje će se još jednom pokazati da HDZ, bez većih problema, može ono što SDP ne može: smanjiti izdvajanja za vojsku i veterane, dovesti premijera koji govori teškim stranim naglaskom, kao što je u prošlosti mogao izručiti generale u Haag.

Je li to nepotrebno s obzirom na postojanje prigovora savjesti?

Kada je HDZ ukinuo vojni rok, on već praktički u pravom smislu nije ni postojao jer se jako veliki broj ljudi odlučio za civilno služenje. Sumnjam da među mladima postoji velika želja za odlaskom u vojsku, osim kao moguća metoda preživljavanja uslijed ogromne nezaposlenosti. Pitanje je bi li se to promijenilo i u nekakvim ratnim okolnostima. Tko bi htio ginuti za vrhovnog vođu Karamarka, kojeg ne vole čak ni HDZ-ovci? Uostalom, tko želi u vojsku, to može i sada na dobrovoljnoj bazi.

Ines Strenja Linić, zastupnica Mosta, predložila je uvođenje dobrovoljnog vojnog roka iako je on postoji još od 2008.

S obzirom na sastav i bisere, nekad smiješne nekad opasne, koje smo dosad čuli od članova aktualne Vlade, iznenađenje bi bilo čuti od zastupnika Mosta nešto smisleno. Budući da se pak radi o zastupnici koja je netom prije toga manipulativno pokušavala srušiti Olivera Frljića, a koja je u kampanji hvalila Mirka Norca, izjava je čak i bezazlena, premda nesuvisla.

Svakog tjedna imamo novo strašilo u vlasti, poput Roberta Pauletića…

Treba priznati da količina njihove nesposobnosti i lakomislenosti ipak dosta iznenađuje. Nastavak fašizacije društva, po meni, nije bio neočekivan, to se moglo naslutiti iz dosadašnjih Karamarkovih postupaka. Mogli smo također očekivati privatizacije, rezanje radničkih prava i slično, ali ovakva količina amaterizma ipak je malo neobična. HDZ-u bi bilo puno mudrije da je to drugačije odigrao, no tu se postavlja pitanje ima li kod njih uopće kadrova bez kosturâ u ormaru. Što se tiče Pauletića, njegovo je postavljanje i bizarno (odabran je kao poluselebriti nakon što je hvalio Most na društvenim mrežama), ali i indikativno – postavljanjem notornog ksenofoba i bivšeg novinara ST-a Most je još jednom pokazao da itekako ima ideologiju, i to onu koja nije baš prerazličita od HDZ-ove. Najmanje je pak ostalo od priče o ‘stručnosti’, s obzirom na Pauletićevo alanfordovsko objašnjenje zašto je zaposlen.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više