Novosti

Politika

Matić: Radit ćemo sve da pronađemo nestale

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić položio je vijenac na Memorijalnom groblju u Vukovaru, izrazio žaljenje i zavjetovao se da će učiniti sve da se pronađu svi nestali u ovom gradu i njegovoj okolici

Large matic

Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije (foto Boro Rkman)

Nakon što je u utorak, zajedno s delegacijom SNV-a, odao počast svim stradalima u Vukovaru, Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih u ratu, položio je u srijedu vijenac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u tom gradu.

- Jučer smo odali počast na mestima stradanja Srba, kao i ubijenih na Ovčari. Došao sam danas na Memorijalno groblje gde su sahranjeni ubijeni Vukovarci. Na taj način sam želeo odati počast i pijetet prema žrtvama da iskažemo solidarnost sa njihovim porodicama i da se još jednom zavetujemo da ćemo pronaći sve nestale, kako bi njihove porodice mogle dostojno da ih sahrane. Želimo da uspostavimo temelje za uspostavljanje međusobnog poverenja i normalnog suživota, ne samo u Vukovaru, nego i u celoj Hrvatskoj kao i između Hrvatske i Srbije. Izražavam veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo u Vukovaru i svim stradalim Vukovarcima na ovim prostorima – kazao je Matić.

Specijalni izaslasnik u utorak je s Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, i Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade, položio vijenac u Dunav za sve srpske žrtve prije početka rata. Delegacija je odala počast na Ovčari hrvatskim braniteljima i civilima stradalima u Vukovaru, gdje je Matić simbolički kleknuo te su zapalili svijeću u sabornoj crkvi za sve žrtve. Kako je Matić rekao, još uvijek se traži 525 nestalih u Vukovaru.

Premijer Andrej Plenković komentirao je Matićev potez u Vukovaru.

- RH je pobijedila u Domovinskom ratu, oslobodila teritorij, konsolidirala se, usidrila u NATO-u i EU, imamo snage za iskorake koji su važni za suživot i pomirbu te ispruženu ruku svim manjimama, pa i srpskoj. Zato je dobro da je potpredsjednik vlade iz redova SDSS-a s nama u Vukovaru. To su poruke okrenute Europi, vrijednostima koje dijelimo, to je dobar put na kojem ćemo ustrajati. Dajemo poštovanje ratu i braniteljima koji su za Hrvatsku dali najviše. Dobra je poruka da je i izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Veran Matić došao u Vukovar i položio vijenac na Memorijalnom groblju te na Ovčari. To su bitne poruke. Činjenica je da na taj način vlasti Srbije šalju poruku Vukovaru i braniteljima - kazao je hrvatski premijer.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više