Novosti

Politika

Milošević: Ne iznenađuje nas tužba Thompsona i ostalih

Na prvi pogled to da te tuži galerija likova od Thompsona i Juriča do Culeja i Skeje djeluje malo nadrealno. Onda, kad se prisjetiš da se radi o pravosudnom sistemu koji ratne zločine istražuje četvrt stoljeća, ta ti tužba postane sasvim logična, kaže zamjenik predsjednika SNV-a

405l8wg41zsw8c18rm87aczvnil

Odvjetnik Knezović i njegovi klijenti (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Marko Perković Thompson, Stevo Culej, Zdravko Tomac, Marko Skejo, Anto Đapić, Zvonimir Hodak, Marko Jurič, Ivica Marijačić, Marko Ljubić i Predrag Mišić - Peđa najavili su pokretanje tužbe protiv Srpskog narodnog vijeća. Kako je njihov odvjetnik Mate Knezović objasnio danas na konferenciji održanoj ispred Sabora, odlučili su se na podizanje privatnih tužbi protiv Saše Miloševića, potpredsjednika SNV-a i urednika Biltena ‘Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima’, te Tamare Opačić, urednice u Novostima i autorice spomenute publikacije. Navedeno desetorku je zasmetalo što su njihove aktivnosti, izjave i tekstovi u periodičnoj publikaciji SNV-a navedeni među ukupno 393 događaja iz 2017. kojima se Srbima željelo poručiti da oni, kao ni njihova kultura, jezik i pismo, a ponajmanje političko djelovanje, nisu dobrodošli u Hrvatskoj.

- Riječ je o vrlo teškim i ozbiljnim klevetama gdje se podmeće govor mržnje, pozivanje na nasilje i tome slično. Bilten je podijeljen u dva dijela, prvi dio koji se odnosi na sve u tom biltenu, tamo je izuzetno puno ljudi, i on brani agresorske težnje u Hrvatskoj i svaka kritika koja je upućena od strane ovih ljudi smatra se napadom na srpsku zajednicu, nasiljem, prijetnjom nasiljem, govorom mržnje i tome slično - rekao je Knezović, koji je tom prilikom svoje klijente nazvao ‘časnim ljudima koji su poznati hrvatskoj javnosti, koji iza sebe imaju vrlo kvalitetne radove, od znanstvenih do umjetničkih, do političara koji su stvarali hrvatsku državu’.

U dijelu Biltenu na koji se Knezović poziva stoji da se ustaški poklič ‘Za dom spremni’ mogao čuti na koncertima koje je Thompson lani održao u Zagrebu, Nuštru, Varaždinu, Zadru i Slunju. Đapić i Skejo pak smatraju da su njihovi čast i ugled okaljani u dijelu izvještaja u kojem se aktualno vladu kritizira zbog toga što ne pokazuje energičnost u dokidanju antimanjinskih i proustaških manifestacija. ‘Jedna od činjenica koja ukazuje na to je ploča s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ koja je u septembru iz Jasenovca premještena u obližnju Novsku, a u toj je prigodi vlada pregovarala s Markom Skejom, zapovjednikom zloglasne IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) ‘Rafael vitez Boban’, koja nosi ime ustaškoga zločinca, i s Antom Đapićem, bivšim gradonačelnikom Osijeka i predsjednikom ekstremno desnog HSP-a, koji je najavio pokretanje referenduma čiji će cilj biti dokidanje prava na zatupljenost nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru’, navodi se u Biltenu.

Dok je Culeja zasmetalo spominjanje njegovog gostovanja u TV emisiji ‘Bujica’ tokom koje se taj zastupnik HDZ-a obrušio na saborske kolege iz SDSS-a, Milorada Pupovca i Draganu Jeckov, a Tomca u HTV-ovoj emisiji ‘Global’ pri čemu je iznio teoriju zavjere o ‘Memorandumu 2 kojim Srbija izražava pretenzije prema hrvatskom teritoriju’, Hodak, Marijačić i Ljubić tužbi su se pridružili zbog citiranja naslova i dijelova njihovih tekstova objavljenih na portalima Dnevno.hr i Narod.hr te u Hrvatskom tjedniku.

- Ovo je pitanje odnosa svakog normalnog čovjeka koji drži do ponosa, časti i dostojanstva pred nekim tko je uzeo pravo da arbitrira umjesto hrvatske države, da šalje prijeteće poruke ljudima koji slobodno misle i koji prisvaja srpsku nacionalnu manjinu i Srbe, časne ljude da u ime njih kvalificira ljude koji postavljaju ozbiljna racionalna pitanja - kazao je Ljubić, čija je kolumna pod naslovom ‘Srbe bradatog duha Hrvatska mora obrijati na suho, pa će nestati ugroženosti’ citirana u Biltenu.

Iako je Bilten, na kojeg se u svojim godišnjim izvještajima o stanju ljudskih prava pozivaju različite domaće i međunarodne institucije, poput Pučkog pravobraniteljstva i Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope, objavljen u aprilu, a javno predstavljen u maju ove godine, desetorka je tužbu odlučila podignuti uoči veteranskog prosvjeda u Vukovaru, odnosno u jeku još jedne antimanjinske kampanje. Na tu činjenicu u razgovoru za Novosti upozorio je Saša Milošević.

- Na prvi pogled to da te tuži galerija likova od Thompsona i Juriča do Culeja i Skeje djeluje malo nadrealno i pomisliš da nema suda koji će takvo nešto prihvatiti. Onda, kad se prisjetiš da se radi o pravosudnom sistemu koji ratne zločine istražuje četvrt stoljeća, koji oslobađa ubojice zbog sinkope ili porijekla iz dobrih obitelji, koji deset godina čeka sa suđenjem za najveće korupcijske afere, koji je slijep, gluh i nijem na silne otimačine i nasilja, ta ti tužba postane realna i sasvim logična. Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je snaga - poručio je Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više