Novosti

Društvo

Mirjana Kučer: Država ignorira ženske udruge

Suština Istanbulske konvencije je da se osigura primjena iskustava ženskih organizacija civilnog društva, ali umjesto da iskoristi njihova znanja, država ignorira iskustva te ih nekada isključuje iz procesa, kaže aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske i Udruge Domine iz Splita

Large mini intrigator

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Statistike u doba pandemije bilježe porast prijava nasilja nad ženama za 40 posto?

Riječ je o prosječnom povećanju prijava nasilja, a porastu nasilnih situacija pogodovala je svjetska pandemija. Domine i druge organizacije, Izvor Tenja iz Osijeka ili Autonomna ženska kuća iz Zagreba, koje su radile povećanim kapacitetom tokom proljetnih mjera, zabilježile su povećanje poziva ugroženih žena od čak 75 posto. Razlozi tome su izolacija u obitelji te nedostupnost institucija i uobičajenih instrumenata podrške. Suočeni smo također s daljnjim slabljenjem ekonomskog položaja žena i povećanjem rizika od siromaštva. U razdoblju stroge izolacije uvidjeli smo da je policija naprosto prestala bilježiti prijave nasilja. No riječ je o određenom broju slučajeva te smo bilježile i suprotna iskustva, ali to ukazuje na neefikasnost sustava podrške. Specifičnost Hrvatske je izostanak reakcije države. Ako su Domine u Splitu mogle pozvati vlasnike apartmana da ih ustupe za potrebe smještaja žrtava nasilja, ne vidim zašto to nije mogla državna ili lokalna vlast.

Kakvi su rezultati toga što se nasilje sada kvalificira kao kazneno djelo?

Došlo je ipak do promjene u statistici te je više prijavljenih kaznenih djela nasilja u obitelji. Promjena je to nabolje, jer se nasilje u obitelji više procesuira i sankcionira. Napravljen je time pomak u mjerama zaštite, jer posredno ohrabruje žrtve na prijave nasilja.

Dvije godine od stupanja na snagu Istanbulske konvencije, rezultati su loši?

Temeljni problem je nedosljednost u primjeni. Sustav treba mijenjati i stvarno ga prilagoditi preporukama Konvencije, no on se presporo mijenja, a tome pogoduje pogrešna interpretacija nadležnih ministarstava i vlade. Suština Konvencije je da se osigura primjena iskustava ženskih organizacija civilnog društva i ostvari suradnja s njima, ali umjesto da iskoristi njihova znanja, država ignorira iskustva te ih nekada isključuje iz procesa. Osim dosljedne primjene Istanbulske konvencije, dugoročno će pomak prema naprijed biti uključivanje građanskog odgoja i nenasilne komunikacije u obrazovni sustav te kampanje osvještavanja širokog dosega.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više