Novosti

Kratko & jasno

Mirjana Livojević: Dosta je obećanja

Prosvjed svih liječnika organiziran je zbog toga što nam je dosta pustih obećanja o reformi koja nikako da se dogodi, neutemeljenih isprika zašto nešto nije odrađeno te izbjegavanja odgovornosti od strane nadležnih za ispravno funkcioniranje zdravstvenog sustava, kaže urologinja iz Inicijative mladih liječnika RH

Large intrigator  mini

(foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Zašto je održan prosvjed "Izliječimo zdravstvo zajedno" u organizaciji Inicijative mladih liječnika Hrvatske?

Organiziran je zbog toga što nam je dosta pustih obećanja o reformi koja nikako da se dogodi, neutemeljenih isprika zašto nešto nije odrađeno i izbjegavanja odgovornosti nadležnih za ispravno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Željeli smo jasno dati do znanja da nam je dosta riječi i da želimo – djela! Nemoguće je ukratko nabrojati sve probleme s kojima se susrećemo, ali moguće je reći da apsolutno svi proizlaze iz tromog, administracijom preopterećenog sustava, loše raspoređenih resursa i političkog kadroviranja.

Koje ključne stvari tražite od Ministarstva zdravstva?

Tražimo da pod hitno bude usvojen novi pravilnik o specijalizacijama kojim bi se motiviralo mlade da nakon završenog fakulteta ostanu u našem zdravstvenom sustavu, da se hitno riješi pitanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata i da se napokon uvede kontrola kvalitete rada liječnika, kao i da se izjednače koeficijenti svih specijalista i užih specijalista u sustavu. Ukoliko Ministarstvo ne pokaže dobru volju i ne riješi pozitivno ove temeljne zahtjeve u najkraćem mogućem roku, bojim se da će se odljev liječnika nastaviti dok se sustav u potpunosti ne uruši. Mi koji ostajemo nećemo biti dovoljni da pokrpamo sve rupe jer smo već više-manje dosegli svoj maksimum.

Puno liječnika otišlo je u inozemstvo?

Puno kvalitetnih kolega je, nažalost, odustalo od borbe s vjetrenjačama i radi vlastitog psihofizičkog zdravlja zauvijek napustilo ovaj sustav, koji polako, ali učinkovito uništava našu motivaciju i svaku nadu u napredak na temelju poštenog rada.

Kako vidite budućnost zdravstvenog sustava?

Ona ne mora biti isključivo crna. Ukoliko zdravstvena administracija konačno prepozna važnost struke u planiranju i provođenju reforme zdravstva te ukoliko aktivno krene u provođenje gore navedenih zahtjeva, možda se zaustavi, ako ne i obrne ovaj negativni trend odljeva zdravstvenog osoblja. Međutim, važno je naglasiti da zdravstveni sustav i pravilno funkcioniranje istog nije odvojen od drugih elemenata društva i da zdravstveni resor uvelike ovisi o drugim resorima. Trebat će puno dijaloga i suradnje, a ponekad i odricanja na svim razinama, od bolesnika do samog premijera.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više