Novosti

Kratko & jasno

Mirjana Livojević: Idemo na prosvjed

Tražimo kontrolu kvalitete rada, rad po vremensko kadrovskim normativima, tražimo zakon o radnopravnim odnosima i plaćama liječnika, tražimo izjednačavanje koeficijenata i jednom zauvijek, u 21. stoljeću, ukidanje robovlasničkih ugovora, kaže dr. urologije iz Inicijative mladih liječnika

Large intrigator  mini

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika najavili su veliki prosvjed za 18. ožujka na Markovom trgu u Zagrebu pod nazivom "Ako bude potrebno, idemo i u štrajk"?

Prosvjedovat ćemo u subotu zbog toga što niti jedan od naših zahtjeva zbog kojih smo organizirali prosvjed u rujnu, osim reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata, nije ispunjen. I ne samo da se apsolutno ništa od velike "reforme" nije promijenilo, nego Ministarstvo zdravstva čak nije ponudilo konkretne rokove do kojih bi zahtjevi trebali biti riješeni.

Što tražite od Ministarstva zdravstva i ministra Beroša?

Sve ono što smo tražili i na prosvjedu u rujnu – kontrolu kvalitete rada, rad po vremensko kadrovskim normativima, tražimo zakon o radnopravnim odnosima i plaćama liječnika, tražimo izjednačavanje koeficijenata i jednom zauvijek, u 21. stoljeću, ukidanje robovlasničkih ugovora.

Provedena je anketa među 5.700 liječnika od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo radnopravnim statusom?

Prosvjed je većina kolega odabrala kao najprihvatljiviju opciju. Njih 73 posto se izjasnilo za prosvjed, a 63 posto za štrajk. Loptica je sada na strani Ministarstva zdravstva, oni će sami odlučiti što ih sljedeće čeka.

Godinama se borite da se ukinu "robovlasnički ugovori", o čemu je riječ?

Prema Pravilniku o specijalizaciji, ako dajete otkaz, tada morate vratiti sav iznos koji niste primili do kraja specijalizacije. No vraćanje bilo kakvog iznosa koji spada u plaću osobe na specijalizaciji je robovlasničko. Pravo na plaću je ustavno pravo svake osobe koja radi te se njezino vraćanje smatra kršenjem ustavnih prava zaposlenika. Ta praksa provodi se samo i jedino u medicini. Niti jedna druga visokoškolovana osoba u RH nema takve penale, što je, ako ništa drugo, najobičnija diskriminacija, ako ne i kršenje prava na slobodan odabir mjesta rada, mjesta stanovanja i slobodnog kretanja na tržištu rada. Da ne kažem da je samo provođenje edukacije na specijalizaciji sramotno loše. Zato tražimo, a ponudili smo i rješenje za novi oblik dobivanja specijalizacija, a zatim provođenja i financiranja istih. Cijeli program stoji u ladici još od ministra Kujundžića. Sve je manje vremena za sprečavanje raspada sustava kojim nisu zadovoljni ni pacijenti ni djelatnici, zadovoljno je samo Ministarstvo zdravstva. Što se prije počne slušati struka, to su nam šanse za izbjegavanje katastrofe veće!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više