>

novosti logo

Piše N.J.

Mitropolit Porfirije: Ne utvrđujemo krivnju, nego se molimo za žrtve

U sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služen je pomen žrtvama ‘Oluje’ i ratova 1990-ih na ovim prostorima. Pomen je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa zagrebačkim sveštenstvom.

- Nismo ovde da bismo procenjivali političke rezultate i ishode rata niti da bismo utvrđivali tko je kriv za žrtve, nego da se pomolimo za njih - rekao je mitropolit u obraćanju prisutnima.

Kazao je kako svi ‘pripadamo jedinstvenom ljudskom rodu, a opet i suviše često jedni na druge ustajemo, i to ne samo kada pripadamo drugim narodima i drugim verama’.

- Na ovom mestu moleći se Bogu za sve koji su nevino postradali istovremeno se molimo da se zlo zaustavi i da ne idemo neprestano unazad tražeći krivce, da naše komemoracije i sećanja na stradanja ne budu vraćanje u prošlost koje traži uzročnike, nego da budu s jedne strane pomen i opomena da budemo istinski i pravi ljudi i da učinimo sve, ma koliko nas to koštalo, da se zlo ne ponovi i među nama i u odnosu na druge na ovim prostorima - dodao je.

- Nedavno sam rekao da je Hrvatska za nas legitimna i jedina pravna država u kojoj živimo; za mnoge je to otadžbina, za neke druge domovina. Nema druge mogućnosti nego da poštujući pravni poredak ove države činimo sve da možemo biti nazvani njenim dostojnim građanima. Ali istovremeno to znači da treba da uživamo sva prava u toj državi, da kad se zakidaju budemo sposobni da ukažemo na to zakidanje, ali istovremeno da se borimo, koliko je to u našoj moći, za prava drugih manjina u drugim državama, da imamo osećanja za njih, za njihove probleme, nedoumice… Moleći se za braće i sestre naše koji su postradali u Oluji i poslednjem ratu na ovim prostorima i drugde, moleći se i za sve druge nevine žrtve, nadilazimo svaku našu ograničenost i postajući u Hristu slobodni ljudi, možemo, ne samo reći, nego i istinski doživeti da je svaki čovek naš brat - rekao je mitropolit.

Pomenu su prisustvovali saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, državni tajnik u ministarstvu za okoliš Mile Horvat, predsjednik VSNM-a Zagreba Saša Milošević, predsjednik ‘Prosvjete’ Mile Radović, brojni manjinski vijećnici i aktivisti srpskih organizacija.

1/1