>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Mitrovdan – slava i zadovoljstvo

Uz pomoć centrale, lokalna Vijeća ostvaruju rezultate: VSNM Koprivničko-križevačke županije vrlo je zadovoljan zbog ostvarenog u novijem periodu

Vijeće srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, tradicionalno je proslavilo krsnu slavu Mitrovdan u društvenom domu Veliki Poganac. Jovo Manojlović, predsjednik VSNM-a Koprivničko-križevačke županije, goste je upoznao s dosadašnjim rezultatima i planovima za budućnost.

- Iza nas je godina u kojoj smo mnogo postigli za srpsku zajednicu. Sve to zasluga je naših vrijednih vijećnika, pomoći SNV-a i lokalnih vlasti. SNV je za ovu 2019. godinu obezbijedio 150.000 kuna, od toga je uloženo 80.000 kuna za zgradu stare škole u Dugoj Rijeci i 15.000 kuna za mrtvačnicu u Vojakovačkom Osijeku. Takođe, imamo u projektu uređenje dvije prostorije u školi u Velikom Pogancu za korištenje VSNM-a Općine Rasinja čime bi riješili pitanje njihova službenog prostora. Prostore bi za svoj rad dobilo i velikopoganačko kulturno društvo, odnosno DIF ‘Zavičaj’. SNV je nabavio kancelarijski namještaj i laptop za VSNM Grada Križevaca. Laptop je još ranije dobilo i Vijeće Općine Sokolovac, a danas će biti uručen i laptop za Vijeće Općina Rasinja. Županijsko Vijeće dobilo je tako tablet i projektor. Nadamo se da će se u budućnosti rješavati i infrastrukturni problemi, prije svega asfaltiranje cesta, gradnja vodovoda i dovođenje plina u sela na područjima na kojima živi srpska zajednica - rekao je Manojlović.

Načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman istaknuo je odličnu suradnju sa županijskim VSNM-om te najavio značajne infrastrukturne projekte. Veliko zadovoljstvo izrazio je zbog odnosa Općine sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao i aktivizma Emine Đurašević, članice županijskog VSNM-a i SNV-a.

- Jedan od glavnih razloga zašto postojimo jest da pomažemo vas, lokalne KUD-ove, lokalna i regionalna Vijeća kako bi ojačali identitet i baštinu te da se uspijemoizboriti za jednakost i ravnopravnost u našem društvu. SNV je pomogao u raznim projektima, nadam se da će tako biti u budućnosti - istaknuo je Saša Milošević, generalni sekretar SNV-a.

Veliki pljesak dobio je načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer (SDP) – koji se kritički su osvrnuo i prema trenutnom statusu srpskog naroda u Hrvatskoj. Po njemu, nedopustivo je hrvatske Srbe smatrati manjinom već narodom koji mora u svemu biti ravnopravan s hrvatskim narodom.

1/1