Novosti

Društvo

Moda pustoši Amazonu

Organizacija za zaštitu šuma Stand.earth objavila je izvještaj koji pokazuje da su praktički svi najpoznatiji svjetski brendovi odjeće i obuće putem složenih lanaca opskrbe povezani s brazilskim proizvođačima kože odgovornima za deforestaciju

Large internacionala tena

Amazonska prašuma (foto Wikipedia)

Organizacija za zaštitu šuma Stand.earth objavila je izvještaj koji se bavi vezom između modne industrije i deforestacije amazonske prašume, koji pokazuje da su praktički svi najpoznatiji svjetski brendovi odjeće i obuće putem složenih lanaca opskrbe povezani s brazilskim proizvođačima kože odgovornima za deforestaciju. Stočarstvo je najveći uzrok deforestacije u svijetu, pa tako i u Amazoniji, a uzgoju stoke pripisuje se oko trećina ukupno uništenog šumskog pokrivača diljem svijeta. Deforestacija uzrokovana stočarstvom u Amazoniji odgovorna je za dva posto ukupnih globalnih emisija CO2 godišnje, jednako kao svi avionski letovi zajedno. S 215 milijuna životinja Brazil ima najveći stočni fond na svijetu, a 80 posto tamo proizvedene kravlje kože izvozi se. Najveća brazilska kompanija koja se bavi uzgojem govedine i kože je JBS, a istraživanja pokazuju da je tijekom prošle godine više od 80 posto krčenja šume u koje je kompanija bila uključena počinjeno ilegalno.

Analizirajući više od 500 tisuća nizova carinskih podataka diljem svijeta, Stand.earth je otkrio da su najveći uvoznici brazilske kože Kina (41,6 posto) i Italija (27,3 posto) te da je putem 400 zasebnih opskrbnih lanaca s JBS-om i drugim brazilskim proizvođačima povezano više od stotinu najvećih brendova odjeće i obuće, primjerice Adidas, Nike, Geox, Camper, Puma, Clarks, H&M, Zara, Decathlon, Esprit, Walmart, Ralph Lauren, Prada, DKNY, Giorgio Armani, Marks &Spencer, LVMH i Lacoste. Istraživanje je pokazalo i da oko 30 posto navedenih kompanija imaju vlastite politike kojima su se obavezale da neće surađivati s proizvođačima odgovornima za deforestaciju, što znači da ne posluju u skladu s njima, dok preostale dvije trećine uopće nemaju takve politike. Podjednako su labava i pravila koja je donijela dobrovoljna asocijacija Leather Working Group, koja dodjeljuje certifikate o etičkom poslovanju. Zbog omogućavanja ilegalne sječe u Amazoniji i uništavanja životnog prostora starosjedilačkih naroda, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro optuživan je za zločine protiv čovječnosti, a na nedavno održanom klimatskom samitu u Glasgowu stavio je svoj potpis na neobavezujući sporazum o zaustavljanju deforestacije do 2030. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više