Novosti

Kratko & jasno

Morana Dolenc i Anja Pletikosa: Eksperiment nam je u krvi

Čitava ova godina posvećena je našoj 10. obljetnici, ali i radu sa zajednicom i u zajednici. Želimo nuditi nove sadržaje "odrasloj publici" i navikavati ih na nas, želimo pomagati kolegama sa scene posvećene djeci i mladima da se umreže i prošire regionalno, kažu članice Lutkarske organizacije koju fakat trebamo

Large mini kultura loft

Morana Dolenc i Anja Pletikosa (foto Privatna arhiva)

Ovih ste dana odigrali posljednju izvedbu hit predstave "S razlogom" koja vam je donijela niz priznanja. Što je bilo presudno za njezin uspjeh?

Dolenc: Priča o predstavi "S razlogom" posebna je od samog početka. To je bio autorski projekt glumaca – Petra Atanasoskog, Brune Kontreca i Marija Jakšića – i mene kao redateljice. Puno smo istraživali, kopali po sebi i našim životima, inspirirali se ljudima oko nas i stvorili predstavu pročišćene estetike s jasnim simbolima i razigranom lutkarskom igrom predmeta i scenografije. Mislim da se ta posebnost okolnosti u kojima je predstava nastala, pogođenost odabira scena iz života i način izvedbenog prikazivanja i dan-danas razlikuje od većine ponuđenih lutkarskih predstava i da je zato publika od šest do 106 voli i cijeni još od 2016.

Na čemu trenutačno radite? Koliko se u 10 godina vašeg djelovanja lutkarska scena u Hrvatskoj promijenila?

Pletikosa: Čitava ova godina posvećena je obljetnici, ali i radu sa zajednicom i u zajednici. Kroz različite stvari želimo adresirati društveno širenje: želimo nuditi nove sadržaje "odrasloj publici" i navikavati ih na nas, želimo pomagati kolegama sa scene posvećene djeci i mladima da se umreže i prošire regionalno, želimo malo zagrabiti i u škole, ponuditi svoju metodologiju rada i gledanja kao alternativni način kazališne analitike za prosvjetne radnike i školarce. U planu su radiofonija za odrasle nastala prema mom tekstu zaivanaradica@gmail.com, lutkarska predstava za djecu "Lila", radionice "Identitet i trebamo li ga uistinu?" te program razvoja publike u osnovnim školama, kao i intenzivan rad regionalne platforme Od malih nogu. Kao i uvijek, sto stvari istovremeno, produktivan nered!

Dolenc: Odluka o nekom prostoru eksperimentiranja jedan je od ciljeva zbog kojih je i nastao LOFT. Tako da možemo reći da nam je to u krvi. Svijest o važnosti razvoja kreativnosti, mašte i svjesni odabir drugačijeg estetskog i likovnog promišljanja predstava za djecu je naša početna odluka i težnja oduvijek i zauvijek. U Hrvatskoj se periodički spominje lutkarstvo za odrasle i svako toliko ispliva neka predstava, ali o nekom kontinuitetu mislim da ne možemo govoriti. Bio je jedan kontinuirani period u ZKM-u u grupi "Fasade" pod vodstvom Krune Tarle, ali s njezinim odlaskom to je stalo.

Koliko je teško opstati na našoj nezavisnoj sceni?

Dolenc: Teško je kao i sve drugo. Previše je politike u svemu, a nedostaje kompetencije, edukacije i zdrave samokritičnosti. Previše je sebičnosti i samoljublja, a premalo otvorenih vrata za novo, mlado i istraživačko.

Pletikosa: Slažem se, mislim da je u Hrvatskoj uopće teško živjeti i ostati zdrav. Prepreke su na svakom koraku. Moj životni san o promjeni je da političari skuže da je budućnost u obrazovanju i kulturi, da odluče investirati u to i da se otvori zaklada posvećena vaninstitucionalnim umjetničkim projektima za djecu i mlade! Kultura nova za djecu i mlade! Ali me još nitko nije čuo, a kamoli poslušao :-)

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više