Novosti

Politika

Možemo!: Odbijanje istražnog povjerenstva vjetar je u krila korupciji u Hrvatskoj

HDZ ne govori istinu o razlozima odbijanja istražnog povjerenstva. Velika većina parlamenata članica EU može ispitivati i suce i državne odvjetnike, pa je tako i Hrvatska navela da su od ispitivanja izuzeti samo ispovjednici i odvjetnici, ističu iz platforme Možemo!

Fqnwwbioncvwxly1rq7xiytuzsd

Sandra Benčić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

HDZ i njegovi zastupnici Dražen Bošnjaković i Branko Bačić ne govore istinu o razlozima odbijanja osnivanja istražnog povjerenstva koje bi se bavilo nedopuštenim utjecajima na istrage i procesuiranja slučajeva korupcije i gospodarskog kriminala. Velika većina parlamenata članica EU može ispitivati i suce i državne odvjetnike, pa je tako i Hrvatska u izvješću Europskom parlamentu navela da su izuzeti samo ispovjednici i odvjetnici u pogledu onog što su saznali u okviru odnosa s klijentom, ističu iz platforme Možemo!

Podsjetimo, Bošnjaković je prije nekoliko dana ocijenio da se svako istražno povjerenstvo koje je do sada bilo osnovano u Saboru bavilo vrlo konkretnim pitanjem i da problem curenja informacija nije tema za komisije. Naglasio je i da za dugotrajnost procesa koji se vode ne treba osnivati istražno povjerenstvo kako bi se to riješilo.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Bačić izjavio je u utorak da se HDZ zalaže za istražno povjerenstvo u vezi ‘afere Janaf’, ali samo za točno utvrđivanje anomalija koje istražuje. Rekavši da nije siguran koliko se kvalitetno može odgovoriti na općenito postavljena pitanja, naglasio je da treba točno definirati djelokrug njegovog rada.

- Na ovaj način, kako ja to iščitavam, mislim da su to ovlasti na razini OZNA-e, mislim da bi gospodin Ranković (Aleksandar Leka Ranković, svojevremeni ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije, smijenjen 1966.) bio vrlo počašćen kada bi imao ovakve ovlasti kao što su tu propisane - rekao je Bačić.

HDZ unatoč tome i dalje odbija podržati osnivanje istražnog povjerenstva, pogrešno govoreći da ono ne bi bilo u skladu s Ustavom i zakonima, a Bošnjaković je tvrdnjom o preopćenitim ciljevima i načinima rada istražnog povjerenstva, što je u suprotnosti sa zakonom o istražnim povjerenstvima, je, ili iz neznanja ili namjerno, obmanuo javnost, tvrde iz zeleno-lijeve koalicije.

- Na ovlasti povjerenstava velike većine članica EU da ispituju suce i državne odvjetnike ukazuje i izvještaj Europskog parlamenta za koji su sve zemlje članice dale informacije i o tome koga se sve može pozivati pred istražna povjerenstva. Tako se u gotovo svim zemljama članicama mogu pozivati i suci i državni odvjetnici, a u velikom broju zemalja ne postoji zapreka da istražno povjerenstvo nastavi s radom čak i kada započne sudski postupak o istoj stvari - ističe Možemo!

- Posebno je zanimljivo da je na pitanje tko ne mora svjedočiti pred istražnim povjerenstvom za Hrvatsku poslan odgovor da su izuzeti ispovjednici i odvjetnici u pogledu onog što su saznali u okviru odnosa s klijentom. Dakle, tko god je slao odgovore za RH, nije naveo ni suce ni državne odvjetnike kao iznimku, koja ionako nije ni propisana Zakonom o istražnim povjerenstvima.

Kao dodatan dokaz da Bošnjaković ne govori istinu, Možemo! navodi izvještaj istražnog Povjerenstva za Imunološki zavod koje je 2016. godine zvalo i tada već bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića. - Sve ovo HDZ, Dražen Bošnjaković i Branko Bačić znaju, no usprkos tome navode neistinite razloge zbog kojih odbijaju istražno povjerenstvo, te i dalje žele onemogućiti da se istražnim povjerenstvom obuhvate i sustavni problemi u pravosuđu, naglašava se u saopćenju.

Navodi se i primjer sutkinje Slavice Garac kojoj je odbijeno imenovanje za sutkinju Vrhovnog suda zbog sigurnosnog rizika utvrđenog u provjeri Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) 2018. godine. Nakon što je odluku Državnog sudbenog vijeća dva puta srušio Ustavni sud, ona će na kraju biti imenovana. - Postavlja se pitanje može li DSV zaista ispuniti svoju ulogu da iz sustava uklanja one suce za koje se utvrdi da su sigurnosno kompromitirani ili ne može, a ako oni ne mogu, koja bi to druga instanca trebala biti - pitaju iz Možemo! i podsjećaju da je 2016. godine SOA izvijestila nadležna tijela da je 20 sudaca u sustavu sigurnosno kompromitirano, ali do danas nije bilo ni jednog postupka koji bi javnost informirao gdje su sada ti suci.

Zbog svega ovoga, platforma Možemo! očekuje da HDZ prestane sa širenjem neistinitih informacija o istražnom povjerenstvu, pa ga prihvati kako bi zajedno pomogli sigurnosnom i pravosudnom sustavu da bude otporniji na korupciju. Odbijanje istražnog povjerenstva vjetar je u krila korupciji u Hrvatskoj, naglašava Možemo!

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više