Novosti

Politika

Mreža Safe Journalists upozorava na opasnu kampanju protiv Novosti

Novinari i urednici Novosti i Vida TV, medija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, već su više od mjesec dana meta huškačke kampanje, upozoravaju iz mreže koja okuplja više od 8,2 tisuće novinara

Large novosti fotka

Ovo nije prvi udar na medije srpske nacionalne manjine, ali je možda i najopasniji do sada (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Povodom učestalih napada koji kroz medijsku i političku hajku traju duže od mjesec dana na tjednik Novosti, oglasila se i mreža Safe Journalists koja predstavlja više od 8,2 tisuće medijskih radnika na Zapadnom Balkanu, pridruživši se u osudi prljave kampanje.

Safe Journalists je pozvao institucije u Hrvatskoj da stanu u zaštitu novinara i urednika u Novostima i na Vida TV, kao i državne dužnosnike da javno osude ovakvo ponašanje koje pored novinara i urednika ugrožava i cijelu jednu nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj.

Poručili su također da će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana, ističu u saopćenju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

"Novinari i urednici Novosti i Vida TV, hrvatskih medija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, već su više od mjesec dana meta huškačke kampanje. Hrvatski tjednik je u travnju 2023. objavio tekst koji potpisuje Ivica Marijačić u kojem je pisalo 'Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske'.

U tekstu su pritom objavljena imena svih novinara i urednika tjednika Novosti i Vide TV. Ovom izrazito opasnom tekstu prethodila je naslovnica na kojoj je pisalo: 'Plenković ovo plaća 600.000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske'.

Safe Journalists pritom donosi izjavu Gorana Borkovića, urednika portala Novosti, koji je rekao da je tjednik Novosti, list koji izdaje Srpsko narodno vijeće, duže od mjesec dana izložen sustavnoj hajci i medijskom linču koji dolazi s desne strane političkog spektra.

"S jedne strane opskurni ali u Hrvatskoj čitani mediji, poput Hrvatskog tjednika, objavljuju na svojim stranicama imena novinara i suradnika Novosti uz kvalifikaciju da se radi o 'velikosrbima', 'četnicima' i 'Jugoslavenima čime im direktno stavljaju metu na čelo, a s druge strane u parlamentu desetak zastupnika radikalnih desnih stranaka uporno ponavlja njihove tvrdnje s dodatkom da Novosti treba ugasiti". "Pitanje je kad će - a ne hoće li! - takva atmosfera dovesti i do fizičkih napada na naše novinare", istaknuo je Borković.

Ovo nije prvi udar na medije srpske nacionalne manjine, ali je možda i najopasniji do sada jer uključuje direktan napad saborskih zastupnika na Novosti i Srbe u Hrvatskoj. Također ovo nije prvi put da Hrvatski tjednik i Velimir Bujanec na ovako gnusan način vode prljavu kampanju, zaključuju u saopćenju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više