Novosti

Svijet

Na pomolu revolucija u recikliranju tekstila

Znanstvenici Sveučilišta Delaware opisali su novi pristup u recikliranju odbačenog tekstila. Metoda bi se mogla koristiti za reciklažu oko 88 posto svih otpadnih tekstila, a danas se reciklira manje od jedan posto tekstilnih proizvoda

Large tekstil

Brdo odbačenog tekstila iz Sjeverne Amerike i Europe u Gani (foto France24/Screenshot)

Grupa znanstvenika sa Sveučilišta Delaware u Sjedinjenim Državama objavila je početkom srpnja u časopisu Science Advances rad u kojem su opisali novi pristup recikliranju odbačenog tekstila. U najkraćim crtama, postupak se sastoji u glikolizi poliesterskih vlakana uz prisustvo katalizatora i kod odgovarajuće temperature. Glikoliza je potpomognuta mikrovalnim zračenjem, a katalizator je cinkov oksid, ZnO.

Ovim se postupkom za samo 15 minuta poliester raspadne na gradbene molekule koje se izoliraju i upute u ponovnu upotrebu. Ukoliko je tekstil mješavina nekoliko vrsta vlakana, a to je najčešće slučaj, preostale komponente su neoštećene i mogu se odgovarajućim postupkom izolirati u poslati u ponovnu upotrebu. Ova metoda bi mogla omogućiti reciklažu oko 88 posto svih otpadnih tekstila.

Autori rada su vrlo optimistični u pogledu reskaliranja postupka na industrijske razmjere kao i ubrzanje postupka s minuta na sekunde. Ako do toga dođe, možda će se i oceani razveseliti jer više od trećine mikroplastike u morima dolazi od tekstila.

Ako znamo da se danas u svjetskim razmjerima reciklira manje od jedan posto tekstilnih proizvoda onda ova tehnologija budi veliku nadu. Siromašne afričke države pune su ogromnih odlagališta takvih materijala, uglavnom dopremljenih iz bogatih zapadnih zemalja. Takva postrojenja uz odlagališta pružila bi radna mjesta stanovništvu koje sada prekopava ta brda otpada i ugrožava svoje zdravlje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više