Novosti

Kronika

Načelnik u antifa-akciji

Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik, samoinicijativno je sanirao vandalizam na antifašističkoj spomen ploči narodnom heroju Josipu Prši u naselju Kalnik kod Križevaca

G53ieczh5w6i4z5ibw8d9t035s2

Kešer čisti spomenik 

Prošlog tjedna, Mladen Kešer (SDP), načelnik Općine Kalnik, samoinicijativno je sanirao vandalizam na antifašističkoj spomen ploči narodnom heroju Josipu Prši u naselju Kalnik kod Križevaca. Nepoznati počinitelj, naljepnicom je prekrio zvijezdu na ploči. Nakon dojave mještana Kalnika o tom vandalskom činu, načelnik Kešer se odlučio na samostalnu akciju - uklanjanje naljepnice - što je i zabilježio svojom kamerom te obavijestio prigorsku javnost.

- Ovaj vandalski čin nije napravio stanovnik Općine Kalnik već neki veliki domoljub koji je došao namjerno s tim ciljem. Taj isti sigurno je bio u Njemačkoj kad je trebalo braniti domovinu. Tko god da je bio, njegovo znanje o povijesti je krhko ili ga nema - rekao je Kešer.

Spomen ploča narodnom heroju Josipu Prši, na mjestu njegove pogibije, postavile su 1979. godine tadašnje političko-društvene organizacije Općine Novi Marof i Križevci. Josip Prša rođen je u Obrežu kod Zagreba - bio je seljačkog porijekla, član prijeratnog SKOJ-a i partizanski borac od kolovoza 1941. godine. Kroz svoj ratni put prošao je Hrvatsku, BiH i Sloveniju, borio se u više partizanskih jedinica, najdulje u Banijskoj proleterskoj četi i Kalničkom partizanskom odredu. Poginuo je na dužnosti sekretara Kotarskog komiteta Novi Marof početkom rujna 1943. godine. Za narodnog heroja proglašen je 1952. godine ukazom Josipa Broza Tita. Tokom Drugog svjetskog rata, kao partizanski borci, stradali su i troje Pršine braće te otac koji je ubijen u ustaškom logoru Jasenovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više