>

novosti logo

Kronika Kronika

Napad ljetnih Djedova Mrazova

Karlovac na udaru propagande propale Vlade Mosta i HDZ-a: Neupućeni su mogli pomisliti da najgora Vlada u 26 godina hrvatske nezavisnosti doista brine o Karlovcu i Karlovačkoj županiji

Već utabanom stazom Ministarstva regionalnog razvoja, koje je sredstva Fondova EU za Program održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu podijelilo nekorektno, krenulo je i Ministarstvo graditeljstva. Tako je ministar Lovro Kuščević za nedavnog posjeta Karlovcu, jedinicama lokalne samouprave podijelio milion i pol kuna za poboljšanje komunalnog standarda. Sredstva su dobili gradovi Karlovac, Ogulin, Duga Resa, Slunj i Ozalj te općine Bosiljevo, Cetingrad, Josipdol, Lasinja, Netretić, Rakovica, Saborsko, Tounj, Vojnić i Plaški. Izuzevši Plaškog gdje vlada SDP, u svim jedinicama lokalne samouprave na vlasti su opcije okupljene oko HDZ-a.

- Mi, naravno, ni ovaj put nismo dobili ništa iako nam je prosjek razvijenosti 39 posto od državnog prosjeka, pa bi po svim pravilima i zakonima morali biti financirani kako bi bar donekle sustigli one razvijene. Trebali bi asfaltirati najmanje sto kilometara makadamskih puteva. Bio sam u Ministarstvu i razgovarao sa ministrom Kuščevićem koji mi je izrazio žaljenje što ni ova sredstva nismo dobili, uz obećanje da se nešto slično neće dogoditi sljedeći put. Na to sam mu rekao da se nadam da sljedeća sredstva on i njegovo Ministarstvo neće raspoređivati, ogorčen je Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak.

Nešto bolje sreće bio je načelnik općine Plaški Pero Damjanović, koji je dobio 70.000 kuna, dok u raspodjeli Ministarstva regionalnog razvoja drugi projekt od 400.000 kuna nije prošao.

- I mi bi trebali asfaltirati 70 do 80 kilometara nerazvrstanih puteva, ali to bi moglo potrajati godinama ako budemo na ovaj način dobivali sredstva. S ovolikim novcima možda možemo asfaltirati kojih 100-200 metara, iako smo tek na 43 posto državnog prosjeka razvijenosti, kaže Damjanović.

Ministar Kuščević je također obišao Opću bolnicu Karlovac i pohvalio se projektom izrade toplinske ovojnice na zgradi u iznosu od 80 miliona kuna, što država financira s 40 posto sredstava dok će ostatak kroz 15 godina plaćati sama bolnica kroz smanjene račune za grijanje i hlađenje. Zaboravio je ministar da je to projekt vlade Zorana Milanovića, ali i to je dobro došlo u predizborne svrhe.

Pošto je Karlovac u zadnjih desetak dana posjetila gotovo cijela Vlada na odlasku, neupućeni bi mogli pomisliti da se ta Vlada - najgora u 26 godina hrvatske nezavisnosti - doista brine o Karlovcu i Karlovačkoj županiji. No na pragu su izvanredni izbori pa su ministri, na čelu sa dezorijentiranim tehničkim premijerom Tihomirom Oreškovićem, pohrlili u karlovačku regiju kao Djedovi Mrazovi, noseći punu vreću raznih obećanja kao i značajniju financijsku pomoć, ali samo za ‘svoje’ općine i gradove, odnosno za one gdje su na vlasti HDZ i partneri.

U gradu na četiri rijeke tako su bili premijer Orešković te ministri Lovro Kuščević, Darko Horvat, Tomislav Tolušić, Nada Šikić, Bernardica Juretić, Antun Kliman kao i novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji se ovdje nacrtao povodom 437. godišnjice osnovanja grada. Najavljen je i posjet jednog od ‘najomiljenijih’ ministara - Daria Nakića, ministra zdravstva. Što li će biti u njegovoj vreći?

1/2