Novosti

Društvo

Napad na hrvatske glumce u Novom Sadu

Uz vikanje "Ustaše, što ste došli?" skupina mladića u Novom Sadu napala je dvojicu glumaca iz Teatra &TD i udruge Arterarij koji su sudjelovali na festivalu u tom gradu

Large bura

Frano Mašković u predstavi "Bura" (foto Sanjin Kaštelan/Teatar &TD)

Dvojica članova zagrebačkog Teatra &TD i udruge Arterarij napadnuti su jučer rano ujutro u Novom Sadu. Skupina od četvorice ili petorice mladića napala ih je u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih. Članovi Teatra prevezeni su u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine (KCV) gdje su im konstatirane lakše tjelesne ozljede, te su nakon liječničke pomoći pušteni na kućno liječenje. Jučer tokom prijepodneva vratili su se u Hrvatsku. Nakon incidenta oni su policiji izjavili da je do napada došlo nakon što su ih mladići u Nikolajevskoj porti presreli i pitali jesu li iz Hrvatske.

"Nakon izuzetnog prijema predstave i odlične reakcije publike festivala, u noći s ponedjeljka na utorak počinjen je fizički napad na dio ekipe. Napadači, njih nekoliko mladića, vikali su im 'Ustaše, što ste došli?' dok su ih tukli. Dva člana ekipe su primila zdravstvenu njegu u novosadskoj bolnici te se dobro oporavljaju", stoji u objavi Arterarija, udruge djelovanja u kulturi, nevladine organizacija koja se primarno bavi uključivanjem manjinskih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije.

"Kao organizacija koja postoji kako bi svojim radom promicala toleranciju i razumijevanje, ne možemo ovo vidjeti drugačije nego kao nedopustivo ponašanje koje se ne smije događati u uređenom, tolerantnom društvu i koje uvijek treba biti učinkovito sankcionirano. Posebno zabrinjava to što su počinitelji ovog nasilnog kaznenog djela mladi ljudi, a što potvrđuje da međunacionalna mržnja nije nešto strano mladim i nadolazećim generacijama. Nedvojbeno, ovo je sramota Novog Sada i sramota Srbije. Ali je prvenstveno sramota ovih pogrešno usmjerenih mladih ljudi, kao i sustava koji promiče mržnju i strah.

Ipak, mi znamo da ovo nije cijela priča i znamo da od bolesti nacionalizma boluju mnogi diljem regije. Između nazivanja nekoga pogrdnim imenom, izvikivanja nacionalističkih slogana i pisanja grafita mržnje s jedne te fizičkog napada s druge strane, granica je tanka. Naša društva moraju biti bolja u odgovoru na sve ove obrasce mržnje.

Moramo se, ipak, kratko osvrnuti na kontekst u kojem se ovaj napad dogodio. Vrlo smo svjesni da nacionalista i ekstrema ima svuda. Vrlo smo svjesni, također, da se njima često daje pažnja koju nimalo ne zaslužuju. Vrlo smo svjesni da mediji u Srbiji godinama vode senzacionalističke uredničke politike koje Hrvate, Bošnjake, Albance, Mađare, migrante i izbjeglice, LGBT osobe i druge prikazuju kao ugrozu i potiču mržnju i strah. Vrlo smo svjesni i vjerojatnosti da su ovi mladi ljudi u tim medijima danima prije napada slušali o izvikivanju ustaških parola od strane nekih nogometaša i navijača, a koji time bacaju ljagu na cijelu Hrvatsku i na društvo u Hrvatskoj. Jednako kao što se mi ne prepoznajemo u tim politički i društveno primitivnim ekstremima, znamo i da se mnogi u društvu u Srbiji ne prepoznaju u ovom nasilničkom napadu.

Neka ova reakcija bude poziv svima da budemo pametniji; da propitujemo što nam mediji serviraju, da kritiziramo ekstreme i ne dajemo im pažnju koju ne zaslužuju, da reagiramo kada vidimo nepravdu, gdje god ju vidjeli. I konačno, da omogućimo mladim ljudima diljem regije da ne nose mržnju i nasilje u budućnost.

Arterarij od svog osnivanja surađuje s partnerima i prijateljima iz niza zemalja, a vrlo često s organizacijama i umjetnicima/cama iz Srbije. Ovo nas dodatno potiče da radimo više i bliže zajedno, kako bismo utjecali na naša društva i pokazali da umjetnost i kazalište imaju moć osporiti predrasude, zbližiti ljude i potaknuti društvene promjene.

Našim prijateljima iz Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz zahvaljujemo na pozivu i podršci te obećajemo još bližu suradnju. Radujemo se svakoj prilici da zajednički radimo, unaprijeđujemo kulturnu ponudu i suradnju te unaprijeđujemo uzajamno razumijevanje naših publika i društava u cjelini. Zahvaljujemo i medicinskim radnicima/cama u urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine koji su pružili podršku našim kolegama, te policiji na profesionalnoj i korektnoj reakciji.

Naša misija ostaje raditi na tome da ovakvih pojava nasilja i mržnje bude manje. Predstava 'Bura' upravo je materijalizacija te misije, a govori o predrasudama i nasilju kojem su izloženi migranti i izbjeglice na putu u Europu. U društvima gdje je puno mržnje, nitko nije siguran. Jučer migranti na granici, danas ekipa iz Hrvatske u Novom Sadu, sutra možda ti u Zagrebu ili bilo gdje drugdje. Ovo se tiče svih nas i svi imamo odgovornost graditi drugačije, tolerantnije društvo", napisali su.

Ekipa ovog kazališta boravila je u Novom Sadu zbog izvođenja predstave "Bura" u okviru "Synergy" festivala u Novosadskom pozorištu.

Teatar &TD funkcionira u okviru Studentskog centra u Zagrebu iz kojeg su za novosadski portal 021 poručili da osuđuju svaki vid nasilja. U zagrebačkom Studentskom centru poručuju za 021.rs da su dobili informaciju o incidentu, te da čekaju povratak članova teatra kako bi bili upoznatiji s detaljima, na osnovu kojih će donijeti odluku o narednim koracima.

"Osuđujemo bilo koji oblika nasilja. Naše kazalište je gostovalo u Novom Sadu, kao što gostuje i u drugim gradovima. Ostali smo iznenađeni i zatečeni jer su naši glumci morali u bolnicu", kaže za 021.rs savjetnik direktora za studentska pitanja Mario Župan i dodao da će biti organiziran sastanak na kojem će se utvrditi šta se točno dogodilo, da će pregledati policijski zapisnik i zapisnik iz bolnice u Novom Sadu.

"Nadamo se da je ovo bio pojedinačni, izolirani incident. Sada čekamo izjave kolega kako bismo mogli da napravimo priopćenje, kontaktiramo nadležna ministarstva i Sveučilište", zaključuje Župan.

Napad na članove kazališne grupe iz Zagreba okarakteriziran je kao nasilničko ponašanje.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u utorak je najoštrije osudila napad na djelatnike zagrebačkog kazališta &TD u Novom Sadu istaknuvši da je takav incident suprotan ideji europskog zajedništva i suradnje, a očekuje da će i njezina srpska kolegica osuditi taj napad.

"Napad se dogodio u Novom Sadu koji je ove godine proglašen Europskom prijestolnicom kulture, a ovakav incident grubo poništava samu ideju europskog zajedništva i suradnje", ističe ministrica u reakciji na napad na dvojicu članova Teatra &TD. Ministrica Obuljen Koržinek u osudi incidenta ističe kako „srećom napadnuti hrvatski kazališni djelatnici nisu pretrpjeli teže ozljede". Podsjeća i kako je cilj kulturne suradnje poticanje veza između država i naroda te dodaje kako se na žalost zadnjih dana u Srbiji moglo čuti niz neprimjerenih izjava vezanih uz Hrvatsku.

"Takva retorika rezultira ovakvim napadima. Nadam se i vjerujem da će i moja srpska kolegica osuditi ovaj napad i poslati poruku da su svi europski umjetnici dobrodošli u Srbiji te da će počinitelji ovog nasilnog čina biti primjereno sankcionirani“, ističe ministrica u priopćenju.

Teatar &TD bio je među pet kazališta iz regije koja su sudjelovala festivalu Synergy, koji se održavao od 15. do 19. prosinca u Novosadskom kazalištu. U fokusu ovogodišnjeg festivala bila je ugroženost žena, a od svog osnivanja ova manifestacija bavi se ugroženim kategorijama društva.

Radi se o autorskom projektu režisera i glumca Romana Nikolića u kojem se bavi temom izbjeglištva i europske te globalne odgovornosti za izgubljene i/ili ugrožene živote, kao i za nepravdu koja se svakodnevno obnavlja u našoj neposrednoj blizini, a koju tako često odbijamo vidjeti. Nastala je temeljem fotografije utopljenog, trogodišnjeg, sirijskog dječaka Alana Kurdija čije je tijelo objavljene prije sedam godina pronađeno na obali Mediterana u blizini Bodruma. Medijska pozornost usmjerena ovom slučaju često je bila naslovljena krilaticom ‘Ljudskost (Europe) izbačena na obalu’, prokazujući tako najteže posljedice već tada razorne europske moralne krize, Predstavu izvode Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez i Semih Adigüzel.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više