Novosti

Društvo

U Crnoj Gori brutalno napadnut gej aktivist

Nepoznati počinitelji napali su u srijedu navečer člana organizacije LGBT Forum Progres te su ga ozlijedili u predjelu genitalija i iscrtali mu križ na prsima

Large budva

Sea Side Pride u Budvi (foto LGBT Forum Progres)

Nepoznate osobe napale su u srijedu navečer člana crnogorske organizacije LGBT Forum Progres ispred njegove obiteljske kuće u Podgorici. Oštrim predmetom su mu nanesene povrede u predjelu genitalija, iscrtan mu je križ u predjelu grudi, ukraden novac i sat, poručili su iz ove organizacije te apelirali na nadležne institucije da pronađu i procesuiraju počinitelje.

Crnogorska policija odmah nakon napada poslala je priopćenje da poduzimaju intenzivne radnje da pronađu počinitelje, a brojni državni i strani dužnosnici osudili su napad.

Jedan od prvih reagirao je premijer Zdravko Krivokapić koji je oštro osudio napad te zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija.

"Razlog napada mora biti istražen, a počinioci procesuirani", napisao je Krivokapić na Twitteru.

Napad je osudio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Nasilje po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta je neprihvatljivo u evropskoj i građanskoj Crnoj Gori", napisao je Đukanović na Twitteru.

Napad su osudile i stranke Građanski pokret URA, Demokratska partija socijalista Crne Gore, Socijaldemokratska partija Crne Gore – SDP te Socijaldemokrati Crne Gore.

Reagirao je i podgorički paroh Nikola Pejović koji je ovaj napad osudio kao neljudski i anticivilizacijski čin.

"Izgleda da su nasilje i uvrede postali naša svakodnevica. Posljednji događaj u kome je mladić povrijeđen na monstruozan način urezivanjem krsta na njegovim grudima izazvao je opravdano uznemirenje kod svakog čovjeka", rekao je Pejović za crnogorske Vijesti te dodao kako se nada da će počinitelji biti što prije pronađeni.

A reagirali su i strani dužnosnici u ovoj zemlji. Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Cristina Popa, kazala je da je užasnuta napadom.

"Mora postojati nulta tolerancija na bilo koji vid nasilja prema ranjivim grupama! Očekujemo brzu i efikasniju istragu napada, kao i da počinitelji budu privedeni pravdi", napisala je Popa na Twitteru.

Britanska ambasadorica Karen Maddocks poručila je na službenom Twitteru svoje ambasade kako je bila šokirana kad je čula “o užasnom napadu na člana LGBT Forum Progresa”.

“Ovo izgleda kao zločin mržnje, a svakako je nasilan. Zahtijeva temeljno djelovanje kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde”, poručila je Maddocks. Napad je osudila i američka ambasada u ovoj zemlji.

"Svaka osoba zaslužuje da bude tretirana s poštovanjem i dostojanstvom, bez obzira na to tko su oni ili koga vole", poručili su iz američke ambasade u Crnoj Gori.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više