Novosti

Politika

Nastavak borbe za istinu 

Dosadašnja predsjednica Marica Šeatović i naredne četiri godina bit će na čelu Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba Protiv zaborava.

Dosadašnja predsjednica Marica Šeatović i naredne četiri godina bit će na čelu Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba Protiv zaborava. Odlučeno je to na izbornoj sjednici tog udruženja, koja je održana 23. decembra u Zagrebu.

Obrativši se prisutnima, Ivan Grujić, načelnik Uprave za zatočene i nestale, pohvalio je dosadašnju suradnju udruženja i Ministarstva branitelja, kao i učešće Protiv zaborava u organizaciji tribina o nestalima koje su do sada održane u više mjesta u Hrvatskoj.

- Udruženje je na humanom zadatku, nastojanju da se postigne ravnopravnost u traganju za nestalima svih nacionalnosti - rekao je Grujić te dodao da zbog još uvijek velikog broja nestalih osoba treba iznova upućivati pozive pojedincima i javnosti kako bi se dobile informacije o njihovoj sudbini. Grujić je najavio da će se ekshumacije i identifikacije nastaviti i u narednoj godini.

Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta ukazao je na odličnu suradnju Udruženja Protiv zaborava s nevladinim organizacija. Podsjetio je da civilne žrtve rata još uvijek nisu dobile zadovoljštinu te da su srpske žrtve u nešto težoj situaciji. Izrazio je nadu da će novi Zakon o civilnim žrtvama rata biti u primjeni 2015. godine te da će se njime ukloniti sve rigidnosti i nepravde koje su prisutne u dosadašnjim zakonskim rješenjima.

Marica Šeatović je izrazila uvjerenja da će ona i udruženje nastaviti u svojoj borbi i promoviranju istine o žrtvama rata.

- Samo mi koji smo stradali možemo ispričati svoju istinu. Svaka istina iz druge ruke nije prava istina - kazala je Šeatović te pozvala ostale, čiji su bližnji također stradali, da ne šute već da se uključe u rad Protiv zaborava kako bi se izborili za pravdu. 

Podsjetila je da mora plaćati sudske troškove zbog odbijenih tužbi za odštetu za ubojstvo muža u Novskoj te da je, boreći se s hrvatskim pravosuđem svih ovih godina, uspjela doći do istine o stradalima u ratnom zločinu počinjenom od strane hrvatskih vojnika.

Sekretar udruženja Branko Jurišić pročitao je izvještaj o onom što je ostvareno u posljednje četiri godine. Kao neke od uspjeha naveo je komunikaciju s državnim institucijama, SDSS-om i drugim organizacijama. Naglasio je da su tribine o nestalima, na kojima su sudjelovale porodice s obje strane, postigle podršku vjerskih zajednica, kao i da su ove godine postavljene spomen ploče u Mokrom Polju u Dalmaciji i Donjem Lapcu u Lici.

U raspravi, tokom koje se govorilo o problemima s kojima se susreću žrtve, sudjelovao je 31 član udruženja od njih ukupno 45. Na skupštini je izmijenjen statut, čime je olakšan rad na terenu, a pored zamjenika Aleksandra Trifkanovića iz Siska, izabrano je i troje potpredsjednika - Slobodan Jakovljević za Istočnu Slavoniju, Ljubica Mudrinić za Zapadnu Slavoniju i Jovanka Banić za Dalmaciju i Liku. Na čelo Nadzornog odbora postavljena je Draženka Kosić, a za članove su izabrani Željko Obradović i Darko Vasiljević.

Aleksandar Trifkanović, kojem su 1991. iz kuće odvedeni i ubijeni djed, otac i stric, za 'Novosti' je kazao da se u rad udruženja uključio s ciljem senzibiliziranja javnosti za sudbinu civilnih žrtava rata.

- U Sisku se godinama znalo za počinjene zločine, ali se nikome nije sudilo. Naposljetku je to učinjeno pred sudom u Osijeku, gdje je Vladimir Milanković, optužen za 22 ubojstva, prvotno dobio osam godina zatvora. Kazna mu je povećana pravomoćnom presudom - kazao je Trifkanović.

- Djeda su pronašli izmasakriranog u Savi, a otac i stric nikad nisu pronađeni. Teško da se mogu pomiriti s tim i pored osuđujuće presude - zaključio je Trifkanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više