Novosti

Kronika

Нaстaвaк успjeхa ‘Нeжeљeнe бaштинe’

Дoкумeнтaрни филм зaгрeбaчкe рeжисeркe Ирeнe Шкoрић o уништeним aнтифaшистичким спoмeницимa пoчeткoм дeвeдeсeтих гoдинa прoшлoг виjeкa, oсвojиo je првo мjeстo и Злaтну нaгрaду зa нajбoљи филм нa фeстивaлу у Хjустoну

Nypcyj8wjydlxaye453ge6suavq

Ostaci valjevskog spomenika Stjepanu Filipoviću

Stominutni dokumentarni film zagrebačke režiserke Irene Škorić ‘Neželjena baština’, koji govori o uništenim antifašističkim spomenicima svjetski poznatih domaćih kipara početkom devedesetih godina prošlog vijeka, osvojio je prvo mjesto i Zlatnu nagradu za najbolji film na festivalu u Hjustonu, SAD.

Bilo je to jubilarno 50. izdanje festivala koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tokom godina na Vorldfestu mnogi danas poznati režiseri su dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, kao na primjer Stiven Spilberg, Dejvid Linč, braća Koen, Brajan De Palma i drugi.

Film je do sada osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan Nju Film Festivalu BaNeFF u Štokholmu, Švedska, a svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoksu, a potom je prikazivan u više hrvatskih gradova. Film nakon Houstona putuje na beogradski ‘Beldoks’, međunarodni festival dokumentarnog filma, zatim u Pariz, te u Los Anđeles. U financiranju ovog filma, uz brojne sponzore i donatore, sudjelovao je i SNV.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više