>

novosti logo

Piše M.C.

Još jedan uspjeh Neželjene baštine

Dugometražni film Neželjena baština zagrebačke redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Ischia film festivalu. Stručnim žirijem je predsjedao legendarni poljski redatelj Krzysztof Zanussi.

Žiri je u obrazloženju dodjele prve nagrade između ostalog istaknuo: ‘Detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije. Ti spomenici –nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija – danas su zaboravljeni i napušteni. Redateljica nam pripovijeda o odnosu koji su ljudi i hrvatski teritorij očuvali s tom poviješću. Pripovijeda nam i zašto je važno sačuvati obilježja, pogotovo ona umjetničke vrijednosti, koja su sposobna pričati o nekom razdoblju…kako ne bismo postali kao oni, koji u naletu ikonoklastičkog bijesa uništavaju remek-djela čovječanstva kao što su ona u Palmiri.’

Cilj ovog unikatnog filmskog festivala je da kroz filmove promovira kulturni identitet zemalja i posebnosti lokacija korištenih u filmskoj naraciji, a održao se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta.

Film Irene Škorić je do sada osvojio prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu i Zlatnu nagradu za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.

Neželjena baština govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri hiljade. Uz producentsku kuću Artizana, u stvaranju filma sudjelovali su i Srpsko narodno vijeće te SABA RH

1/1