Novosti

Kultura

Hommage partizanskim spomenicima

Uspjeh zagrebačke režiserke i vandalska sramota Hrvatske: Dokumentarac Irene Škorić o uništavanju antifašističkih spomenika pobjednik je u konkurenciji dokumentarnih filmova na 6. Balkan New Film Festivalu u Stockholmu

Dugometražni dokumentarni film 'Neželjena baština' režiserke i scenaristice Irene Škorić, pobjednik je u konkurenciji dokumentarnih filmova na 6. Balkan New Film Festivalu ( BaNeFF), koji je održan od 19. do 22.decembra u Stockholmu. Film je publika odlično primila te je postigao velik uspjeh, kao jedini hrvatski dokumentarni film prikazan u konkurenciji 14 dokumentarnih i 13 kratkih igranih filmova iz Mađarske, SAD-a, Srbije, Švedske, Rumunjske, Makedonije, Maroka, Crne Gore, Moldavije i BiH. Svjetsku je premijeru taj dokumentarac imao još ljetos na Sarajevo Film Festivalu.

Stominutni rad Irene Škorić govori o spomenicima koji su u čast antifašističke borbe nakon 1945. godine podizani po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Mnogi od spomenika, putem kojih su se kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte afirmirale antifašisičke vrijednosti, bili su od iznimne umjetničke važnosti, no od devedesetih je u Hrvatskoj srušeno i ozbiljno devastirano više od tri tisuće njih.

'Film navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od povijesti Balkana i tiču se svih nas. Kako se treba odnositi prema nedavnoj povijesti povijest i njenim spomenicima? To je veliko pitanje za mnoge koji su se rodili u Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji. Spomenik naravno nije samo komad materijala, već umjetničko djelo i dio kolektivnog sjećanja', stoji među ostalim u obrazloženju stručnog žirija koji je Ireni Škorić dodijelio prvu nagradu.

- Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i rječju svjedoka (eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su spomeničku građu prodavali kao sekundarnu sirovinu) govori se o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad - kazala je Škorić o svom filmu koji je u produkciji Artizan filma sniman čak nekoliko godina. Za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec, montažer je bio Silvije Magdić, a kompozitor Ivo Josipović.

Švedski BaNeFF posvećen je novijoj filmskoj produkciji balkanskih zemalja, a usmjeren je na radove koji se bave nekom specifičnom temom Balkana, a nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama, kako bi se o njihovim kreativnim dometima moglo s uglednim filmskim gostima raspravljati na nizu pratećih panel-diskusija. Nakon središnjih događanja u Stockholmu, festivalski će program tokom sljedećeg proljeća i ljeta biti predstavljen i po drugim švedskim gradovima, ali i u Norveškoj. Cijela se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Švedskog filmskog instituta.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više