Novosti

Kronika

Nazovi Bravo kad zagusti

Nagrađivani novinar Slobodan Vasić, vlasnik i glavni urednik radio-stanice iz Požarevca, uspješno koristi moć medija za pomoć ugroženim sugrađanima. Iako Bravo preživljava isključivo od marketinga, ne dopušta da se na njemu ugasi preostali plamičak neovisnosti i solidarnosti

Htarcr32f61td01xiva697j16a9

Nije dovoljno samo napisati da je neko u problemima – Slobodan Vasić

Novinar Slobodan Vasić iz Požarevca, grada u istočnoj Srbiji osamdesetak kilometara od Beograda, već godinama neumorno koristi moć medija da bi pomogao svojim sugrađanima koji su zapali u egzistencijalne probleme ili druge teškoće. Cjelokupni rad toga nagrađivanog autora i voditelja radijskih emisija obilježen je humanitarnim djelovanjem, po čemu je priznat i izvan srpskih granica: tako je, primjerice, na nedavnom Festivalu reportaže i reportera u Daruvaru ovjenčan nagradom za humanost ‘Fra Ma Fu’.

Vasić je osnivač, vlasnik i glavni urednik lokalne, vrlo slušane i popularne radio-stanice Bravo, namijenjene ponajprije stanovnicima tzv. Branićevskog okruga, koji se sastoji od dvaju gradskih i 24 seoska naselja s oko 90 tisuća stanovnika. Nedjeljom na tom radiju ide njegova emisija ‘Između redova’, a u njoj se na ležeran način komentiraju nerijetko teške međunarodne i domaće dnevnopolitičke teme koje u velikoj mjeri utječu na živote tzv. običnih ljudi; takvi su mu, ‘obični’, mahom i sugovornici unutar svojevrsnih socijalnih reportaža u kojima se govori o onima s društvenih margina ili onima koje je sustav potpuno zanemario. Nakon takvih reportaža i razgovora, ne treba proći puno da se slušatelji pokrenu i nekome pomognu – dostave nužnu pomoć u osnovnim potrepštinama, poprave krov ili prikupe novac za neku neodložnu potrebu.

- Ne fokusiram se u startu na socijalne teme, ali kad neka takva priča dođe do mene preko slušaoca ili na neki drugi način, uvek odem da pogledam o čemu se radi, procenim šta tu treba da se napravi, pa pozovem, primerice, prijatelja koji se razume u građevinu da smislimo neki okvirni plan pomoći. U takvim slučajevima to uglavnom budu poslovi vredni par hiljada evra, najviše šest – kaže Vasić.

Zahvaljujući njegovim medijskim inicijativama, obnovljena je npr. kuća jedne samohrane majke, pomoglo se baki koja nije imala novca za suprugovu sahranu i starijoj ženi kojoj se urušio strop derutne kuće. Kada je radnica Mlinarsko-pekarske tvrtke Žitostig ostala bez posla a potom i pomoći Zavoda za zapošljavanje, sudski su izvršitelji radi naplate kredita započeli s ovršnim postupkom njezine kuće, no Vasić je pokrenuo akciju u kojoj je kroz svega petnaestak dana prikupljeno 3.500 eura za vraćanje duga banci. Nekim stanovnicima Branićevskog okruga na sličan su način otplaćeni dugovi za struju, a nekima su sanirana krovišta domova: među posljednjima je bio i poštar Salih Toljaj, Albanac izbjegao s Kosova. Pored toga, Vasić već nekoliko godina organizira akciju prikupljanja novogodišnjih i božićnih darova za djecu koja žive u teškim socijalnim uvjetima.

- Ovim poslom počeo sam da se bavim kad sam shvatio da nije dovoljno samo napisati da je neko u problemima. Nisam mogao ‘običnim’ radijskim prilogom da operem onaj gorak okus koji se javlja duboko u grudima kad kažeš da će nekome sudski izvršitelji uzeti kuću i nisam smatrao da sa prenosom te informacije završava moj posao – kaže nam empatični novinar.

U akcijama koje pokreće koristi društvene mreže, svoj profesionalni autoritet, popularnost radija, prijateljske veze i majstore spremne pomoći besplatno ili radom ispod tržišnih cijena. Prije tri godine oformio je ekipu nazvanu ‘Disidenti for ever’ i FB-grupu ‘Požarevac online’: bez njih, kaže, ne bi mogao toliko toga napraviti te ističe kako se svi odriču slobodnog vremena i honorara da bi nekome pomogli.

- Novinari su tu da pokrenu stvar, da pronađu priču ne zarad svoje lične dobiti nego zato da ukažu na problem. Mi smo tu da kontrolišemo vlast bez obzira koji delokrug pratimo - kulturu, ekonomiju, agrar, spoljnu ili unutrašnju politiku - nezavisno o tome da li radimo u velikim ili malim medijima. Pokušavamo da povežemo zajednicu, da nečije muke svima stavimo na znanje. Bila su, recimo, dovoljna dva dana da porodici sa četvero dece koja je usred zime ostala bez grejanja nabavimo kotao, pronađemo montera i odžačara – kaže Vasić, napominjući da ipak ne ide uvijek sve tako glatko.

- Kad u malim mestima pokrećete akciju, svi se najpre raspitaju ko je taj kome treba da se pomogne: ako ga zajednica prepozna kao dobrog čoveka koji se stvarno našao u problemu, onda ona ide sa lakoćom. Ali ako si loš čovek, tu pomoći nema – tumači nam Slobodan razmišljanja svojih slušatelja i sugrađana.

Ipak, unatoč popularnosti pokrenutih akcija i stanice koju je pokrenuo, njegov Bravo dijeli sudbinu mnogih malih i lokalnih medija, posebice onih koji nastoje biti profesionalni, objektivni, nepristrani od politike i krupnog kapitala. Živi isključivo od marketinga.

- Vlast u Srbiji je zakupila sve medije od ključne važnosti i danas su oni pod paskom vladajuće stranke. Mali mediji nemaju moć, nas se čuje samo u određenom krugu. Svejedno, nastojimo da budemo čuvari vatre neovisnosti: taj plamičak gori na Bravo radiju i ne damo da se ugasi – odlučan je Vasić. Višednevni boravak u Hrvatskoj ostat će mu ugodna uspomena.

- Ovde se jako lepo osećam, nisam nijednom primetio da nekome smeta moja ekavica. Kad kažem da sam iz Srbije, uglavnom vidim osmeh na ljudskom licu, a konobari kažu ‘Ej, bio mi Srbin, pio kafu…’ Izgleda da svi šta pre želimo da opet postanemo normalnim ljudima, ali oni koji bi trebali na tome prvi da rade nemaju šta drugo da ponude, pa ponovo pričaju istu priču pa u Srbiji i Hrvatskoj tapkamo na mestu. Nisam fan lika i dela Borisa Tadića, no šansa koju su otvarali on i Ivo Josipović vrlo brzo je sasečena: nama su se na vlast vratili radikali, vama HDZ. Svi pamtimo devedesete, iako to više nikome ne treba – zaključio je naš kolega iz Požarevca.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više