Novosti

Društvo

"Neću srpsko smeće u svom gradu"

Navodna izjava gradonačelnika Zoričića da neće srpsko smeće u Puli povodom koncerta narodnjaka za mene nije nikakvo iznenađenje. Dapače, nedavno sam najavio da će se ovako nešto dogoditi, s tim da mogu dodati da je ovo tek početak, s obzirom da je on desničar, komentira bivši član KUD Idijota i novinar Nenad Marjanović

Large zoricic

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Kad se Filip Zoričić pojavio na lokalnim izborima djelovao je uglađeno, liberalno i prije svega – novo. Za razliku od potrošenih i kompromitiranih IDS-ovaca imao je drukčiju viziju Pule. Čak je i bila fora da se Splićanin kandidira za gradonačelnika pa i da na takav način sruši stereotip o zatvorenim Istrijanima koji ne vole pridošlice, kamoli da bi dopustili da jedan od njih upravlja najvećim gradom.

Međutim, sve se ovo pokazalo krivim. To da Istrani nisu nikakvi nazadnjaci ionako nije bilo sporno pa je Zoričić, "urbani" Dalmatinac i navijač Hajduka, zasjeo u fotelju gradonačelnika i počeo voditi svoju politiku "nezavisne liste". Nećemo se ovdje baviti investicijama Dragana Šolaka i ulozi gradske vlasti u njenoj realizaciji. Nećemo se baviti ni natječajem za financiranje medija koji je također završio krahom. Bavit ćemo se, a to nam je zadaća: "srpskim smećem".

Tako je, naime, ako je vjerovati organizatorima iz tvrtke Hiljadarka, deklarirani kršćanin-katolik Zoričić nazvao izvođače koncerta Duška Kuliša, Dragana Kojića, Ane Bekute i Zorane Mićanović koji se trebao održati 25. ožujka u pulskom Domu sportova i za koji je u pretprodaji prodano 85 posto karata. Od koncerta, međutim, neće biti ništa, jer Zoričić ne želi, kako tvrde iz Hiljadarke, da u Puli nastupa "srpsko smeće" pa je koncert zabranio dekretom! 

- Takva izjava gradonačelnika Zoričića za mene nije nikakvo iznenađenje. Dapače, nedavno sam najavio da će se ovako nešto dogoditi s tim da mogu dodati da je ovo tek početak – kaže za Novosti muzičar bivši član pulskog kultnog benda KUD Idijoti i novinar Nenad Marjanović.

- Zoričić je desničar. To je njegov ideološki pogled na svijet, a sada se očito nije mogao suzdržati. Čovjek je, treba se sjetiti, kazao da je sa 16 godina bio opčinjen ratom. Ne znam za druge, ali osobno sam u tim godinama razmišljao o golu koji bih zabio Zvezdi ili curi iz škole koja mi se sviđa. Zoričić očito ima problem sa svim manjinama i to je činjenica. Već tri godine pokušavam dobiti neki gradski novac da napravimo u galeriji prikaz fenomena pjesme "Bella Ciao". Nemam nikakve šanse, tako da znam o čemu govorim. Dijete sam iz miješanog braka. Ovakve stvari su mi osobito važne. Ma što mislili o IDS-u, od nikoga od njih nikada, ali nikada nisam čuo izjavu nalik ovoj. Na žalost, Zoričić je odmah nakon što je postao gradonačelnik doveo neku klapu da ispred Gradske vijećnice pjeva Thompsonove pjesme. Sve je ovo očekivano – rezigniran je Marjanović pa dodaje da mu nije jasno zašto mu Možemo pritom drži stranu.

Evo što su napisali iz Hiljadarke u saopćenju:

"Zabavni projekt ‘Hiljadarka‘ u listopadu prošle godine potpisao je ugovor i zakupio sportsku dvoranu u Puli za koncert splitskog, hrvatskog pjevača Duška Kuliša i njegove prijatelje pod nazivom 'Duško Kuliš & gosti'. Napravili smo sve potrebne pripreme, platili dvoranu po ugovoru, potpisali ugovore s izvođačima, zatražili radne dozvole za goste strance i krenuli u reklamu; sve na isti način kako već godinama radimo po cijeloj Hrvatskoj.

Na dan kad smo Pulu oblijepili plakatima, oko 21 sat navečer, zvao nas je uplašeni direktor pulske sportske dvorane, gospodin Mario Peruško, i rekao da je upravo dobio poziv od bijesnog gradonačelnika Filipa Zoričića koji mu je doslovno naredio da bez obzira na ugovor, odmah otkaže taj koncert jer gradonačelnik ne želi, citiram, ‘srpska smeća‘ u svom gradu. Mene je poziv zatekao na putu, potpuno šokirao, rekao sam direktoru da ne mogu vjerovati što slušam i da molim da me odmah spoji s gradonačelnikom kako bismo riješili eventualne nesporazume.

Nakon što sam dobio direktan broj telefona, kontaktirao sam osobno gradonačelnika na mobitel. Javio mi se potpuno pijan i kad je čuo s kime razgovora, sasuo je svu salvu uvreda na moj račun. Pokušao sam mirno razgovarati s gospodinom Zoričićem, no on je urlao na mene na telefon, vikao i meni ‘da ne želi srpska smeća u svom gradu‘.

Pokušao sam mu objasniti da je gospodin Duško Kuliš kultni hrvatski pjevač, Dalmatinac, Splićanin, no kad mi je u jednom trenutku počeo ‘je*ati srpsku mater‘ prekinuo sam ja telefonski razgovor ne želeći uopće na taj način komunicirati jer takav prostački način razgovora doista je ispod svakog nivoa.

Cijeli taj razgovor slušale su četiri osobe na speakerphoneu koje su sa mnom bile u restoranu, a koje će isto posvjedočiti na sudu u tužbi koju upravo podiže naš odvjetnik Srđan Simić iz Pule.

Koristim ovu priliku da se još jednom u ime cijelog tima Hiljadarke ispričam našoj vjernoj publici koja je kupila kartu jer u ovakvoj atmosferi i pod ovakvim linčom, koncert nažalost ne možemo održati. Izražavam veliko i iskreno žaljenje svim građanima Pule koji su nakon jednog problematičnog, poročnog gradonačelnika, sad dobili još goreg gradonačelnika, čovjeka koji iz nama nepoznatog razloga mrzi Srbe i čak Hrvate optužuje da su ‘srpska smeća‘."

Uz priopćenje, iz Hiljadarke su dali izjavu za Glas Istre u kojoj su kazali da je Grad Pula vratio uplaćena sredstava i otkazao ugovor o najmu, bez ikakve prethodne obavijesti, adekvatnog i zakonitog obrazloženja te eventualnog sastanka na kojem bi riješili problematiku i pojasnili su da je komunikacija s gradonačelnikom od početka bila s njegove strane u isključivo neprijateljskom i veoma bahatom stilu.

"Komunikacija je od početka s njegove strane išla u isključivo neprijateljskom i veoma bahatom stilu. Ostali smo iznenađeni da gradonačelnik jednog velikog grada komunicira na takav način te samovoljno odlučuje o privatnim projektima, donosi ogroman gubitak, vrši diskriminaciju te se ponaša kao lokalni šerif, ističući svoje stavove da je okrenut vjeri. Međutim, kako zna cjelokupna javnost, vjera se ne iskazuje na takav način", ističu iz Hiljadarke za Glas Istre, dodavši da će svoja prava potražiti i na sudu.

Napomenuli su i da navedeni izvođači nisu turbofolkeri već pjevači narodne glazbe.

Javio se i Zoričić za Jutarnji list, ustvrdivši da u Pulu ovo ljeto dolaze izvođači najvišeg svjetskog ranga i da u Gradu imaju pravo biti selektivni kada odlučuju koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima, jer da ovaj glazbeni izričaj ne pripada pulskom podneblju, duhu i mentalitetu grada.

"To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku. Za koncert nismo znali niti resorna pročelnica za društvene djelatnosti i mlade niti ja, inače bih odluku donio ranije. Vijest je, rekao bih simbolično, došla do mene u trenutku kada se u našem kazalištu odvijao događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada, europsku i mediteransku Pulu. Više puta sam rekao da je moja dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru, dok sam ja gradonačelnik, promovirat ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima", kazao nam je Zoričić i dodao da u Pulu stižu Robbie Williams, Imagine Dragons, Eros Ramazotti, Florence and the Machine...

Svi koji su kupili karte mogu dobiti povrat novca ili otići na koncert istog datuma, ali u Osijek. Kaže Marjanović, očito liberalniji grad, nego što je Pula.

Nekad su pulske vlasti sprečavale Thompsonove koncerte zbog neoustaških poruka koje sa sovom nosi, a danas se priča očito okrenula. A što bi tek bilo da Kuliš nije Hrvat… I to veliki.

Intervju s Filipom Zoričićem povodom ovog slučaja pročitajte ovdje.

O slučaju se izjasnilo i Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije saopćenjem koje potpisuje Miloš Bajić, predsjednik VSNM-a, a koje pročitajte ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više