Novosti

Društvo

Nepodobno cjepivo

Naizgled beznačajna razlika u zemljama porijekla identičnog cjepiva stvorila je nepotrebnu birokratsku zavrzlamu za sve one koji su požurili preko granice da se cijepe, čime su hrvatskom zdravstvu uštedjeli po jednu dozu cjepiva

Large intrigator anja

(foto Josip Regović/PIXSELL)

Hrvatski državljani koji su ovog proljeća bili cijepljeni prvom dozom cjepiva u Srbiji, a potom drugom dozom u Hrvatskoj, trenutno ne mogu dobiti jedinstvenu covid-potvrdu na šalterima HZZO-a ili putem sustava e-građani.

Redakciji Novosti javile su se dvije osobe koje su u martu dobile cjepivo AstraZenece u Srbiji, a drugu dozu od istog proizvođača u Zagrebu. Zdravstveni sustav prepoznao je takve slučajeve, pa je uredno omogućio cijepljenje drugom dozom u Hrvatskoj. Ne postoji podatak koliko je takvih osoba u Hrvatskoj, ali može se pretpostaviti da se radi o nekoliko stotina ljudi, jer je u Srbiji samo zadnjeg vikenda u martu bilo cijepljeno 22.000 stranih državljana s područja bivše Jugoslavije. Svi oni cijepljeni su AstraZenecom na punktovima širom Srbije, jer je ovom cjepivu početkom aprila isticao rok trajanja.

Kako je još tada rekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, priznavanje potvrda o prvoj dozi cjepiva iz Srbije među članicama EU-a ovisit će o tehnici razmjene podataka, certifikatima i mogućnosti provjere njihove autentičnosti. Dosad s tim nije bilo problema, sve do početka izdavanja covid-potvrda koje će uskoro postati neophodne za svakodnevno funkcioniranje. Naši sugovornici nisu automatski mogli dobiti covid-potvrdu na portalu e-građani, a kada su njihovi liječnici obiteljske medicine pokušali unijeti prvu dozu AstraZenece u cjepni karton, sustav naprosto nije imao u opticaju naziv te serije cjepiva. Centralna baza cijepljenih u Hrvatskoj ne prepoznaje šifru i puni naziv cjepiva AstraZenece koje je aktualno u Srbiji jer je riječ o varijanti iz indijskih laboratorija. U Hrvatskoj se građani cijepe AstraZenecom napravljenoj u Belgiji i Švedskoj, koja ima sasvim druge oznake.

Jedna, naizgled beznačajna razlika u zemljama porijekla identičnog cjepiva stvorila je nepotrebnu birokratsku zavrzlamu za sve one koji su požurili preko granice da se cijepe, čime su hrvatskom zdravstvu uštedjeli po jednu dozu cjepiva, a sebe zaštitili puno prije početka masovne imunizacije kod kuće. O ovom problemu izvijestili smo Ministarstvo zdravstva, tražeći službeno priopćenje o nepotpunom statusu cijepljenja pojedinih građana, međutim do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više