Novosti

Politika

Nesretna Nova

Građani primjećuju da su peciva skuplja, da je kava poskupjela bar za jednu odlazeću kunu, da je sat parkinga u prvoj zoni u Zagrebu poskupio za šest lipa kako bi se cijena zaokružila na 1,60 eura, da je frizerka šišanje sa 60 kuna zaokružila na 10 eura…

Large blitva

Uvođenje eura ne može biti razlog da se povećaju cijene, tvrde iz Vlade (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Prvi dani nakon uvođenja eura protječu u znaku neopravdanih poskupljenja, međusobnom optuživanju trgovaca i dobavljača te sastancima premijera Plenkovića s ministrima i šefovima Porezne uprave, Carine i Državnog inspektorata. Razlog – cjenovni kaos, iako su vlasti tvrdile da konverzija u euro neće izazvati poskupljenja. Ministar gospodarstva Davor Filipović je podsjetio na inflaciju od trenutnih 13,5 posto. "Svima smo poslali jasne poruke da moraju voditi računa o građanima. Poručujem svima koji konverziju žele iskoristiti na račun građana, to im neće proći", energično je poručio ministar.

"Očekujem da krenu smanjivati cijene... Državni inspektorat i svi drugi radit će svoj posao kako bi zaštitili građane. Zato je sve na stolu, od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda. Ne može u ovoj krizi netko gledati kako na teret građana povećati dobit", rekao je, iako je sam svjestan koliko su neslavno završavala prethodna ograničenja cijena. "Pitao sam ih kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko nije odgovorio na to pitanje. Rekao sam im da je struja u Sloveniji 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je pojeftinjenje? Nisam dobio odgovor", dodao je.

U izjavi za N1 televiziju, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je na 21 milijardu kuna tešku intervenciju Vlade kroz pomoć privredi oko cijene plina, struje i goriva. "Zato uvođenje eura ne može biti razlog da se povećaju cijene", smatra Butković. No dodao je da ga, "znajući naš mentalitet, to i nije previše iznenadilo".

Po riječima Martina Evačića, predsjednika Udruge trgovine pri HUP-u, trgovci su tek zaokruživali cijene prema pravilima zaokruživanja. "Dobavljači i proizvođači glavni su uzročnici povećanja cijena koje se događalo prije uvođenja eura. Čitam danas po portalima da su frizeri povećali cijene usluga, da je kava dva eura, ali ja stvarno ne vidim kakve to veze ima s trgovcima", ustvrdio je.

Građani primjećuju da su u pekarama peciva skuplja, da je kava poskupjela bar za jednu odlazeću kunu, da je sat parkinga u prvoj zoni u Zagrebu poskupio za šest lipa kako bi se cijena zaokružila na 1,60 eura, da je jedna frizerka šišanje sa 60 kuna zaokružila na 10 eura "da i vama i nama bude lakše".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više