Novosti

Kultura

Нeуништиви aнсaмбл

Aнсaмбл нaрoдних игaрa СKД "Прoсвjeтa" Вукoвaр и Aнсaмбл нaрoдних игaрa и пeсaмa "Вeнaц" из Грaчaницe oдржaли су зajeднички кoнцeрт у Хрвaтскoм дoму у Вукoвaру

Large informator neuni%c5%a1tivi   %c4%87irilic

Ansambl kosovskih Srba "Venac"

Ansambl narodnih igara (ANI) SKD "Prosvjeta" Vukovar i Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice održali su zajednički koncert u Hrvatskom domu u Vukovaru. Oba ansambla predstavila su igre svog područja, pa su se tako na repertoaru domaćina našle igre iz Baranje i Srema, dok je gostujući ansambl izveo splet srpskih igara sa Kosova i Metohije.

Direktor Prosvjetinog ansambla iz Vukovara Dejan Kurucić podsetio je da saradnja datira unazad nekoliko godina te da je ovaj koncert jedan od značajnijih događaja, kada je u pitanju folklorno stvaralaštvo.

Ansambl Venac do 1999. godine imao je sedište u Prištini, odakle je, kako je rekla direktorka ovog profesionalnog društva, Snežana Janković - proteran. Nekoliko godina delovao je u Nišu, odakle se 2003. godine preselio bliže "matici", odnosno u selo Čaglavica pokraj Prištine. Od 2008. godine do danas sedište mu je u Gračanici.

- To nije najadekvatniji prostor, ali smo zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture Republike Srbije uspeli da adaptiramo prostorije Doma kulture i danas imamo najhumanije uslove za rad - rekla je Jankovićeva, dodajući kako je cilj da vrate stari sjaj Ansambla iz 1964. godine na području centralnog Kosova.

Govoreći o gostovanjima van granica Kosova i Metohije, istakla je da je to danas otežano jer za većinu zemalja u okruženju trebaju vize. Koncert u Vukovaru organizovao je Prosvjetin Ansambl narodnih igara u saradnji sa Zajedničkim većem opština.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više