Novosti

Kratko & jasno

Nina Gojić i Hana Sirovica: Eksperimenti se generiraju izvan institucija

Temom odučavanja hvatamo se ukoštac s krivo naučenim znanjem i obrascima mišljenja i ponašanja, a u ovom izdanju dajemo prostor metodologijama i principima rada koji propitkuju (i zadirkuju) čvrste autoritete, kažu autorice programa "Kritička dramaturgija: odučavanje"

Large minni kultura gojic i sirovica

Nina Gojić, SPID i Hana Sirovica, Kurziv (foto Luka Pešun)

Od 17. travnja do 3. svibnja u Zagrebu u organizaciji udruge Kurziv i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela održava se treće izdanje programa "Kritička dramaturgija" pod nazivom "Odučavanje". Predstavite nam ukratko njegovu temu i sadržaj.

Temom odučavanja hvatamo se ukoštac s krivo naučenim znanjem i obrascima mišljenja i ponašanja, a u ovom izdanju dajemo prostor metodologijama i principima rada koji propitkuju (i zadirkuju) čvrste autoritete. Interes razvijamo u nekoliko smjerova: zaboravljeno i zanemareno znanje, znanje marginaliziranih skupina, utjelovljeno i situirano znanje. Okosnicu našeg programa čine radne grupe, vođeni suradnički procesi za koje je potrebna prijava.

U radnoj grupi pod vodstvom filozofkinje Oksane Timofejeve odučavat ćemo se od konvencionalnih načina mišljenja o odnosu između duše i tijela te potražiti alternativne psihoantropologije u raznolikosti neljudskih svjetova. Radna grupa izvođačice, spisateljice i komičarke Denice Bourbon pozabavit će se "sindromom uljeza", iscrpljujućim stanjem koje je često uzrokovano klasizmom i patrijarhatom. Radna grupa plesne umjetnice i pedagoginje Silvije Marchig izvrće principe klasičnog plesnog obrazovanja i poziva sudionike_ce na zajedničko istraživanje tjelesnosti kretanja i izvedbenosti tijela. U javnom dijelu programa osim voditeljica radnih grupa sudjeluju i vizualna umjetnica Ana Kuzmanić, istraživački tim Anomaly (Barbara Gregov, Ana Bedenko, Adrijana Gvozdenović, Maximilian Lehner, Dunja Plazonja) te izvođači_ce Dalibor Šandor i Krõõt Juurak.

Uočljiva je vesela širina formata u kojima će se odvijati diskurzivni dio programa: od pizza partyja do stand-upa. Zbog čega je važna takva vrsta razigranosti?

"Kritičku dramaturgiju" pokrenule smo s namjerom da povežemo inače odvojene teorijske, umjetničke i kritičarske prakse, kojima je zajedničko kritičko promišljanje konteksta u kojem nastaju. Zato nam je važno nuditi različite formate učenja i razmjene, od intenzivnijeg rada u radnim grupama, do šarolikog javnog programa. Razigranost nam je važna jer želimo da program bude pristupačan što različitijim publikama i jer vjerujemo da formati koji ne prezaju od autoironije itekako doprinose tome da odučavanje ne samo tematiziramo nego i izravno prakticiramo. U općenitom nedostatku gostovanja izvedbenih radova iz inozemstva na lokalnoj sceni, ove godine uspjele smo dovesti čak tri izvedbena rada: osim prošlogodišnjeg gosta_šće Krõõt Juurak, posebno nam je drago što ove godine po prvi put u Hrvatskoj gostuju "kraljica queer Beča" Denice Bourbon, koja će izvesti stand-up "PRUDE" i Dalibor Šandor iz inkluzivne skupine Per.Art, koja u Novom Sadu djeluje već 25 godina.

Program neizbježno reflektira stanje u obrazovnim i kulturnim institucijama – u kojoj mjeri su one otvorene za takvo "rastvaranje" prijenosa znanja?

Naše organizacije, Kurziv i SPID, posvećene su generiranju praksi i pristupa kakvi u institucionalnom okviru izostaju. Općenito nam se čini da se eksperimenti generiraju izvan institucija, a njihova propusnost novim i različitim pristupima varira i ovisi o pojedinoj instituciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više