Novosti

Društvo

Ništa od Matavuljeva muzeja

Čini se da nasljednici znamenitog pisca Sime Matavulja nisu zainteresirani da njegova rodna kuća u šibenskoj četvrti Varoš dobije javno-društvenu namjenu

Qpxsr6oalgaqwhiyxc7s3vhfqn4

Kuća Matavuljevih u šibenskoj težačkoj četvrti Varoš

Prije točno deset godina na ovim stranicama pisali smo o inicijativi da se rodna kuća Sime Matavulja, pisca znamenitog romana ‘Bakonja fra Brne’ i drugih realističnih pripovijesti, pretvori u muzej koji bi svjedočio o socijalnoj povijesti grada, ali ideja do danas nije realizirana.

Priču o povijesnoj važnosti građevine, koja se nalazi u šibenskoj težačkoj četvrti Varoš, prije nešto više od desetljeća potaknuo je šibenski etnolog Jadran Kale, koji je istaknuo činjenicu da je u kući osamdesetih godina 19. stoljeća započela pionirska industrijalizacija Šibenika, točnije proizvodnja likera i narodnog veziva koju je pokrenula Simeona Šima Matavulj, piščeva majka, koja je cijeli posao vodila uz pomoć muža Stevana i drugog sina Đure. Štoviše, ondje je nastala i glasovita šibenska kapa.

No u svemu tome nešto se mora pitati i petero suvlasnika kuće, potomaka Siminog brata Đure koji su emigrirali u Ameriku nakon Drugog svjetskog rata. Nazvali smo etnologa Kalu koji nam je potvrdio da se kuća preko Agencije za posredovanje i promet nekretninama prodaje već cijelo desetljeće. Nasljednicima s kojima je u kontaktu svojedobno je izložio ideju po kojoj bi kuća postala kreativni centar koji bi se nadahnjivao baštinom obitelji Matavulj, pri čemu je želja bila da i nasljednici imaju apartman u kući kako bi ostali u kontaktu sa svojim korijenima. Kuća bi, kaže Kale, mogla poslužiti kao program za artists in residence gdje bi umjetnici boravili i stvarali u okviru polugodišnje stipendije, a njome bi se služili i dizajneri i kulturno-umjetnička društva. Priča koja govori o nepoznatoj industrijskoj baštini grada mogla bi se prezentirati i turistima.

- Unutar kuće svakako bi trebala biti i književnikova soba. No iako su nasljednici ispočetka bili spremni za takve ideje, pri čemu bi i Grad Šibenik bio voljan sudjelovati, trenutno ne znam što se s kućom kani. Zainteresiranih za komercijalnu kupnju uvijek ima. Kuću očito treba prodati i zato što je, između ostalog, dotrajala pa bi mogla postati opasnost za okolinu. Pretpostavljam da se nešto događa u tom smjeru, posebno nakon što me prije nekoliko mjeseci mailom kontaktirao nasljednik Marko Matavulj s pitanjem kako se dobiva OIB, tako da pretpostavljam da treba sastaviti neki ugovor - kaže za Novosti Jadran Kale.

Iako je postojala mogućnost da kuća Matavuljevih bude uvrštena u registar kulturnih dobara, ni to se nije dogodilo. Međutim, dodaje Kale, taman da na cijeloj kući nema nijednog zakrivljenog ukrasa na krovištu, ona ima svoju ulogu objekta industrijske baštine, i ne samo šibenske.

Za rodnu kuću pisca koji je ispisao neke od najljepših odlomaka o Šibeniku bilo je duže vrijeme zainteresirano i Srpsko narodno vijeće. Prema riječima predsjednika SNV-a Borisa Miloševića, polovicom prošle godine stupljeno je u kontakt s petero nasljednika, kojima je izložen interes za kupnju kuće s idejom očuvanja uspomene na obitelj Matavulj i samog književnika Simu.

- Nažalost, oni su već počeli pregovore s nepoznatim kupcem. Unatoč prvim pozitivnim reakcijama i pokazanom interesu za naše ideje prema kojima bi kuća imala prvenstveno javno-društvenu namjenu, nastavili su pregovarati s ranijim kupcem, s kojim su nedavno, navodno, zaključili ugovor. Tko je navodni kupac i kakve planove ima mi ne znamo, a obitelj i agencija koja je kuću prodavala u njihovo ime to nam nisu rekli. Imamo samo informaciju da je ugovor sklopljen. Da li je stvarno došlo do zaključenja ugovora, također ne možemo znati jer su u zemljišnim knjigama i dalje upisani Matavulji - kaže Boris Milošević.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više