>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Novi gradonačelnik Banjaluke u posjeti Hrvatskoj: Za bolje komšijske odnose

Igor Radojičić se tokom boravka u Zagrebu susreo s gradonačelnikom Milanom Bandićem i mitropolitom Porfirijem, a s Miloradom Pupavcem razgovarao je o mogućim vidovima kulturne razmjene i prekogranične suradnje

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac sastao se u Hrvatskom saboru s banjalučkim gradonačelnikom Igorom Radojičićem tokom njegove službene posjete Hrvatskoj. Tokom boravka u Zagrebu novi banjalučki gradonačelnik susreo se i sa svojim kolegom Milanom Bandićem te mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

- Tema razgovora s predsjednikom SNV-a bila je daljnja komunikacija i jačanje saradnje SNV-a i SDSS-a s jedne strane, i grada Banjaluke s druge - rekao je Radojičić za ‘Novosti’. Naglasio je dugogodišnju komunikaciju s predsjednikom SNV-a i postojanje mogućnosti da se ojača kulturno-prosvjetna suradnja.

- Kao novi gradonačelnik Banjaluke, razgovor sa Milanom Bandićem i njegovim saradnicima iskoristio sam za uspostavljanje kontakata, ali i za razmjenu dobrih iskustava iz našeg komšiluka. Bili smo u Ljubljani kod tamošnjeg gradonačelnika, a naredne sedmice idemo u Beograd – kazao je i dodao da Zagreb ima dobra iskustava s organizacijom komunalnih poslova i u pripremi turističkih i privrednih događaja te privlačenju investicija.

- Zanimljiva su nam zagrebačka iskustva, pogotovo u ovom turističkom periodu koji je obilježen nizom događaja. Razgovarali smo o iskustvima komunalnog holdinga s pristupima fondova EU-a, u čemu nam Grad Zagreb može pomoći – rekao je Radojičić.

Govoreći o sastanku s mitropolitom Porfirijem, Radojičić je naglasio da se razgovaralo o položaju pravoslavnog stanovništva na ovim prostorima.

Po riječima Pupovca, s Radojičićem, koji je prije obnašao funkciju predsjednika Skupštine Republike Srpske, sada se prvi put susreo u novom svojstvu.

- Razgovarali smo o mogućim načinima suradnje institucija Banjaluke i institucija Srba u Hrvatskoj u stvarima koje su od interesa za život srpske zajednice. Najprije ćemo krenuti s kulturnim i sportskim programima, a nakon toga ćemo vidjeti kako da razvijamo prekograničnu suradnju između jedinica lokalne samouprave - kazao je Pupovac.

U razgovoru je sudjelovala i Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, a nakon susreta je gost iz Banjaluke obišao prostorije Kluba SDSS-a u Saboru.

1/3