Novosti

Politika

Novosti u finalu ugledne svjetske nagrade za slobodu govora

Londonski Index on Censorship objavio je finaliste ovogodišnje nagrade Freedom of Expression Awards. Pobjednik će biti proglašen u travnju, a među četiri finalista Novosti su jedini medij iz Evrope

Pu1b3jwxe2r0tgego33v10295n0

Tjednik Novosti uvršten je među četiri ovogodišnja finalista u kategoriji novinarstva ugledne međunarodne nagrade za slobodu izražavanja Freedom of Expression Awards, objavila je na svojim web stranicama londonska neprofitna organizacija Index on Censorship, koja već 18 godina dodjeljuje tu nagradu.

Index on Censorship, organizacija za zaštitu slobode izražavanja koju je skupina britanskih intelektualaca osnovala 1972. godine, godišnju nagradu dodjeljuje u četiri kategorije: umjetnost, digitalni aktivizam, kampanje i novinarstvo. Od ukupno više od 400 nominiranih organizacija i pojedinaca, u finale su selektirana samo četiri pristigla prijedloga u svakoj od četiri kategorije. Za prestižnu nagradu Novosti je nominirala Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM), nakon niza pritisaka kojima su Novosti bile izložene tokom 2017. godine, od zahtjeva da im se obustavi financiranje, preko serije sudskih tužbi i kaznenih prijava protiv autora Novosti, do učestalih prijetnji, proustaških prosvjeda pred redakcijom i javnog spaljivanja primjeraka lista.

Nagrada u kategoriji novinarstva dodjeljuje se, kako navodi Index on Censorship, za ‘hrabro, utjecajno i odlučno novinarstvo koje razotkriva cenzuru i prijetnje slobodi izražavanja’, a među četiri finalista Novosti su jedini mediji iz Evrope. Tu su još i meksički internetski magazin Avispa Midia, koji se bavi razotkrivanjem štetnog utjecaja organiziranog kriminala i paramilitarnih jedinica na meksičko društvo, američki neprofitni mediji MuckRock, koji koriste brojni novinari, aktivisti, ali i javnost za prikupljanje podataka i dokumenata američke vlade, te Wendy Funes, istraživačka novinarka iz Hondurasa, nominirana zbog beskompromisnog i hrabrog izvještavanja o korupciji u toj zemlji, ali i o nasilju prema ženama.

Dobitnici nagrade u svakoj od četiri kategorije bit će proglašeni u travnju na ceremoniji u Londonu, a Index on Censorship će im ponuditi jednogodišnji program podrške usmjeren na jačanje utjecaja i održivost projekata. Index on Censorship u svojoj objavi predstavio je Novosti kao hrvatski list u izdanju Srpskog narodnog vijeća, koji se bavi čitavim nizom tema, pored onih koje su direktno povezane s manjinskim statusom hrvatskih Srba.

‘Prošle godine novinari tjednika suočili su se s napadima i prijetnjama uglavnom s ultrakonzervativne krajnje desnice. Zbog svojeg pisanja novinari Novosti bili su suočeni s protestima pod prozorima redakcije, na kojima su uzvikivani fašistički slogani i protusrpske uvrede, a poručeno im je i da će završiti kao novinari Charlie Hebdoa. Unatoč pritiscima, tjednik je ustrajao u pisanju istine i obrani svojeg prava na slobodno izražavanje’, stoji u objavi organizacije Index on Censorship.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više