>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše I.T.

(O)dronski nacionalizam

Nakon nacionalističkog sukoba na terenu i tribinama, sinoćnja kvalifikacijska utakmica za Evropsko prvenstvo u nogometu između Srbije i Albanije prekinuta je u 42. minuti.

Uoči utakmice su u Beogradu, gdje se utakmica igrala na stadionu Partizana, na snazi bile jake mjere sigurnosti. Zbog mogućih incidenata, čelnici nogometnih saveza dvaju država dogovorili su se da se ne organizira dolazak navijača Albanije, čiju reprezentaciju je pratila samo službena delegacija. No ono što nije uspjelo 'običnim' navijačima, pošlo je za rukom Olsiju Rami, bratu albanskog premijera, koji posjeduje američko državljanstvo.

Utakmicu, tokom koje su navijači Srbije na tribinama zapalili zastavu NATO saveza te uzvikivali povike mržnje, poput 'Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji', 'Ubij, ubij, ubij Šiptara' i 'Idite na Kosovo', prekinulo je lansiranje letjelice s transparentom na kojem je bila zastava Velike Albanije. Srpski mediji navode kako je upravo Olsi Rama iz VIP lože daljinskim upravljačem navodio bespilotnu letjelicu koja je na stadion Partizana donijela transparent. Stefan Mitrović, srpski reprezentativac, potom je dohvatio transparent, zbog čega je došlo do reakcije igrača Albanije. Sukobu se pridružilo nekoliko navijača Srbije koji su upali na teren i napali albanske igrače.

Utakmica je nakon polusatnog prekida trebala biti nastavljena, ali su igrači Albanije odlučili ostati u svlačionici. U međuvremenu je došlo i do tučnjave između srbijanskih navijača i policije. Policija je nakon utakmice uhitila Ramu kod kojeg je pronađen daljinski upravljač kojim je upravljao bespilotnom letjelicom, navode srpski mediji. Nacionalistički sukob na utakmici izazvao je reakcije u Tirani, gdje su navijači albanske nogometne reprezentacije izašli na ulice. Na aerodromu u Tirani albanske igrače dočekali su deseci tisuća navijača, ponosnih na njihovu reakciju.

- Nakon što smo napadnuti, i to ne samo od navijača, za vlastitu sigurnost s delegatima UEFA-e napustili smo teren. Nakon analize stanja odlučili smo da se susret ne može nastaviti. Mi smo do prekida igrali vrlo dobro, a sada je na UEFA-i da poduzme odgovarajuće mjere - kazao je nakon prekida utakmice Lorik Cana, kapetan Albanije.

- Odnosi između dvaju saveza i igrača bili su dobri. Mi možemo naše glave držati uzdignuto, nemamo se čega sramiti, a nadam se da se ovo neće ponoviti – dodao je Cana.

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić u izjavi za 'Blic' kazao je kako je incident smišljena i planirana provokacija.

- Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj utakmici i sve je unaprijed pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagirati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu Velike Srbije u Tirani ili Prištin,i to bi već bilo na dnevnom redu Savjeta sigurnosti Ujedinjenih nacija – kazao je Dačić

Kako javlja 'Radio slobodna Evropa', o svemu se oglasio i Harry Been, delegat utakmice nogometnih reprezentacija Srbije i Albanije.

- Žalimo zbog situacije, okolnosti su bile takve da utakmica nije mogla biti nastavljena. Ne mogu reći tko je počeo, tko je kriv. To će odlučiti nadležna tijela UEFA-e. Nakon uviđaja, sudac, promatrač i ja ćemo poslati izvještaj u UEFA-u - rekao je Been.

1/2