>

novosti logo

Piše N.J.

O ratovima i mitovima

Ratovi 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije, njihovi uzroci i posljedice bili su tema četvrtog modula šeste generacije Političke akademije Srpskog narodnog vijeća

Ratovi 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije, njihovi uzroci i posljedice bili su tema četvrtog modula šeste generacije Političke akademije Srpskog narodnog vijeća održane od 9. do 11. juna u Termama Jezerčica kod Donje Stubice.

Prvi predavač bio je aktivist Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Eugen Jakovčić koji je govorio o radu svoje organizacije. Ratna zbivanja predstavio je primjerima istjerivanja ljudi iz njihovih stanova i kuća. Prikazao je svjedočenje o deložaciji u Splitu jednog bračnog para, oficira JNA i njegove žene hrvatske nacionalnosti.

Profesor Dejan Jović, koji će uskoro objaviti knjigu ‘Rat i mit’, govorio je na temu ‘Rat 1991-1995: Interpretacije i mitovi’, odnosno o zdušnim nastojanjima svih zaraćenih strana da svoje učešće uviju platno pravednosti, historijske korisnosti i pozitivnosti, a istinu o ratu zamijene mitovima koji im odgovaraju.

Predavanje je održao i politolog Viktor Koska koji je o posljedicama rata govorio kroz istraživanje koje je proveo među Srbima iz Gline i okolice izbjeglima u Oluji koji sada žive u naselju Veternik u Novom Sadu te onima koji su se vratili u zavičaj.

Polaznicima se obratio i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji je dao generalni geopolitički presjek onoga što se događalo 1990-ih, a čije posljedice osjećamo i danas. Govorio je i o ulozi u tom procesu svake novonastale države na području nekadašnje Jugoslavije.

Prema riječima Jelene Nestorović iz SNV-a, ovaj ciklus predavanja je organiziran na zahtjev polaznika Akademije koji tokom formalnog školovanja nisu mogli saznati istinu o onome što se događalo.

1/2