Novosti

Kronika

Obilježen Dan borca, 4. jul

Obilježen je dan Mjesnog odbora Krstinja u Općini Vojnić, negdašnji Dan borca. Usprkos velikoj vrućini na proslavi se okupilo stotinjak stanovnika, među kojima i najstariji stanovnik Bogdan Lukić, učesnik NOB-a

Large dan borca

Bogdan Lukić ispred spomenika

Obilježen je dan Mjesnog odbora Krstinja u Općini Vojnić, ujedno negdašnji Dan borca 4. juli. Po velikoj vrućini ipak se na proslavi okupilo stotinjak stanovnika. Bio je prisutan i najstariji stanovnik Bogdan Lukić (1926.) učesnik NOB-a od 1942. godine koji bi ovih dana trebao navršiti 97 godina. U ime svih boraca i žrtava on je ispod spomenika u centru mjesta zapalio svijeću. Na spomeniku su uklesana imena 350 žrtava ustaškog terora i palih boraca. Sve prisutne je pozdravio Đorđe Martinović, predsjednik Mjesnog odbora, a prisutnima su se obratili Nebojša Andrić, načelnik Općine Vojnić i Rade Kosanović, predsjednik Zajednice udruženja antifašista Karlovačke županije. Na spomenik su položeni vijenci Općine te organizacije županijskih antifašista.

- Drago nam je vidjeti ovako vitalnog čovjeka koji je proživio velike teškoće u ratu. Podsjećamo se na ono što se ne treba događati, ali ljudi ponavljaju iste greške iznova i ne znam do kada će to tako biti. Na nama je da svoju djecu i unuke odgajamo da budu ljudi. Sve počinje u obitelji - rekao je načelnik Andrić.

- Žikica Jovanović Španac je svojim pucnjem u Beloj Crkvi označio poziv u borbu za bolji život. Mi se starijim građanima trebamo klanjati jer su nam oni donijeli ono najljepše, a to je sloboda za cijelu bivšu SFRJ. To je najteže plaćeno na ovim našim prostorima kada je na Kordunu stradalo i masovno ubijeno najmanje 35.000 stanovnika. Naši su se prethodnici naprosto morali boriti za goli život. Pomoć je tada dolazila iz hrvatskih gradova, od španskih boraca, Vece Holjevca i ostalih. To treba da objašnjavamo svojoj obitelj i djeci – rekao je Rade Kosanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više