Novosti

Kronika

Obilježen pad hrvatske Bastilje

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije organizirala je skup posvećen sjećanju na znamenitu bitku u kojoj je u noći, sa 12. na 13. srpnja 1943. godine, oslobođena kaznionica u Lepoglavi

Ixr8j6n94y0f63pg9418ekxcdsp

Okupljeni na skupu

Udrugu antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (UABA), ni pandemija korona virusa nije spriječila u aktivnostima. Kako i priliči jednoj od najaktivnijih antifašističkih udruga u Hrvatskoj, održan je skup posvećen sjećanju na znamenitu bitku u kojoj je oslobođena kaznionica u Lepoglavi.

Skupu su pored članova županijske UABE, prisustvovali i drugi lepoglavski građani antifašističke orijentacije. Uz polaganje vijenaca, cijeli događaj uveličan je prigodnim govorima. O kakvom se važnom povijesnom događaju radilo, govorio je Milivoj Dretar, predsjednik UABA Varaždinske Županije.

- Bez obzira na poteškoće, godišnjicu prvog oslobođenja Lepoglave obilježili smo na skromniji način. Iako je od te noći, sa 12. na 13. srpnja 1943., prošlo već 77 godina i sigurno su uspomene izblijedjele, takav podvig zaslužuje da ga se spominje i danas. Napasti zloglasnu kaznionicu usred neprijateljskog teritorija i osloboditi zatočenike stvarno podsjeća na zauzimanje Bastilje s kojom se ovaj događaj datumski poklapa. Lepoglava je bila hrvatska Bastilja, u njoj su čamili antifašisti koji su bili neprijatelji ustaškog režima NDH. Vješto osmišljen napad poduzeli su partizani Kalničkog partizanskog odreda i 12. slavonske brigade, jedinice sastavljene od Slavonaca, Prigoraca i Podravaca. Nakon što je kaznionica oslobođena, politički zatočenici su pušteni i većinom su se pridružili Narodno-oslobodilačkom pokretu, dok su okorjeli kriminalci vraćeni u ćelije. Napad na Lepoglavu bio je uvertira za skoro oslobađanje ostalih većih gradova u okolici poput Novog Marofa, Ludbrega, Koprivnice i stvaranja slobodne Podravske republike. Bez obzira što lepoglavske ulice više ne nose nazive po 12. brigadi ili maršalu Titu, zadatak nas antifašista je da podsjećamo na slavne trenutke naše prošlosti - rekao je Dretar.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više