Novosti

Politika

Obilježena godišnjica osnivanja prvog partizanskog odreda na Kordunu

Kroz odred je prošlo 97 boraca od kojih je stradalo 30, takav je odnos i u broju žrtava koji iznosi oko trećinu ukupnog tadašnjeg stanovništva na Kordunu, rekao je predsjednik krnjačkih antifašista Grijaković

Kod uništenog spomenika ustanku na lokaciji Debela kosa, u općini Krnjak, 27. jula obilježena je godišnjica formiranja Prvog kordunaškog partizanskog odreda Debela kosa.

Prisutnima se obratio predsjednik općinske organizacije antifašista Rade Grijaković. - Odajemo počast svim žrtvama i svim onima koji su se borili i zborili za jednakost među ljudima. Ovdje se okupilo 30 ljudi iz brojnih sela s područja današnje općine Krnjak, a neki su bili i iz okoline Vojnića. Imali su 13 vojničkih karabina i nešto lovačkih pušaka, te malo ili nimalo vojničkog iskustva. Nisu otišli u partizane pod prisilom, već zato što su znali da je to jedini ispravni put. Znali su da, ako se bore, mogu pobijediti i izgubiti, a ako ostanu pasivni, mogli su samo izgubiti, rekao je Grijaković i podsjetio da je prvi komandir odreda bio Stanko Opačić Ćanica a politički komesar Većeslav Holjevac.

- Njih su ubrzo zamijenili Ignjatije Perić kao komandir i Milovan Košarić kao komesar koji su bili na tim funkcijama tokom ukupnog postojanja odreda. Kroz odred je prošlo 97 boraca od kojih je stradalo 30, takav je odnos i u broju žrtava koji iznosi oko trećinu ukupnog tadašnjeg stanovništva na Kordunu, rekao je Grijaković.

Načelnik općine Dejan Mihajlović naglasio je velika stradanja naroda u antifašističkoj borbi, pa je samo u Ivanović jarku nekoliko dana nakon ustanka pobijeno 380 ljudi.

Kritizirao je današnje političare zbog stavova o antifašizmu i šutnji o stradanjima stanovništva u Drugom svjetskom ratu. Najavio je i da će dogodine biti obnovljen spomenik podignut 60-ih koji je uništen nakon Oluje. – Dogodine ćemo organizirati otvaranje obnovljenog spomenika i to svojim snagama. U ovoj zemlji nađu se milioni za brojne afere, ali ne i nekoliko desetina hiljada kuna za očuvanje i obnovu spomenika, rekao je Mihajlović.

Govorima je prethodilo polaganje vijenaca, jedan u ime lokalnih vlasti, a drugi u ime SKD ‘Prosvjeta’ i antifašista. Skupu je prisustvovalo stotinjak ljudi, među kojima i članovi antifašističke organizacije iz Zagreba.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više