Novosti

Politika

Obilježite mjesta stradanja poput logora Stajićevo

"Mi se moramo suočiti sa zločinima koji su počinjeni u naše ime, a na drugima je da se suočavaju sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime. Bez utvrđivanja istine o tim zbivanjima nema nade da će doći do promene moralnog poretka, vrednosnog sistema i kulturnih obrazaca", navode Žene u crnom

Large stajicevo

Bivši logoraši u Stajićevu 2009. godine (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Više od 20 nevladinih organizacija od ministra za ljudska i manjinska prava Tomislava Žigmanova, čelnika općine Zrenjanin i Ministarstva za rad ponovo zatražilo da se obilježe mjesta mučenja i stradanja ratnih zarobljenika i civila u logoru Stajićevo, na području grada Zrenjanina, saopćile su Žene u crnom.

Podsjećaju da duže od 30 godina od oslobađanja zatvorenika hrvatske nacionalnosti iz logora Stajićevo nisu obilježena mjesta na kojima su u neljudskim uvjetima, pod svakodnevnom torturom, bili smješteni zarobljenici Jugoslavenske narodne armije iz redova Hrvatske vojske i civili zarobljeni tokom Vukovarske operacije, objavila je agencija Fonet.

Kako se navodi, zahtjev za spomen-pločama su u više navrata upućivale porodice žrtava, kao i brojne organizacije civilnog društva iz Srbije, među kojima i Žene u crnom, ali je zahtjev odbijan pod različitim izgovorima, što “ne doprinose ugledu demokratske, evropske i građanske Vojvodine”.

Žene u crnom i organizacije civilnog društva koje potpisuju zahtjev uvjerene su u to da za postavljanje spomen obilježja treba iskoristiti vrijeme do godišnjice pada Vukovara – 18. novembar, poslije opsade duge 87 dana.

“U logorima u Vojvodini, kao što je poznato i pouzdano dokumentovano, ubijeno je najmanje 14 hrvatskih ratnih zarobljenika, dok su ostali bili izloženi nečovečnom postupanju, zbog čega su mnogi od njih postali invalidi”, ukazuje se u saopćenju.

“Mi se moramo suočiti sa zločinima koji su počinjeni u naše ime, a na drugima je da se suočavaju sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime. Bez utvrđivanja istine o tim zbivanjima nema nade da će doći do promene moralnog poretka, vrednosnog sistema i kulturnih obrazaca”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je došlo vreme za početak priznanja odgovornosti za zločine u logorima, te da bi postavljanje spomen ploče vodilo prevazilaženju prošlosti i stvaranju perspektive za budućnost, slobodnu od nasilja, zla i nehumanosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više