>

novosti logo

Objavljen natječaj Ministarstva kulture za neprofitne medije

Natječajem za sredstva iz Europskog socijalnog fonda, koji traje do 17. lipnja, predviđeno je da neprofitni mediji dobiju 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je preostalih 15 na čekanju

Ministarstvo kulture u ponedjeljak je objavilo natječaj za neprofitne medije pod nazivom 'Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.' za koji se 85 posto bespovratnih sredstava osigurava iz Europskog socijalnog fonda, dok ostatak daje Ministarstvo kulture. Natječaj, čija je priprema počela još u mandatu ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, bit će otvoren do 17. lipnja ove godine.

Premda je na raspolaganju bilo 30 milijuna kuna, Ministarstvo kulture odlučilo je podijeliti natječaj u dvije faze, tako da će u ovoj prvoj medijima biti dostupno 15 milijuna kuna. Razlozi za to nisu poznati, ali pretpostavlja se da je jedan od njih kašnjenje s izmjenama Zakona o elektroničkim medijima, odnosno šire definiranje termina 'medija zajednice'. Sada se, naime, na natječaj mogu prijaviti isključivo neprofitni nakladnici televizije i radija, pružatelji medijskih usluga, elektroničkih publikacija i novinski nakladnici. Nije tajna da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek priželjkivala da se omogući javljanje i komercijalnim medijima.

U pozivu stoji da je natječaj usmjeren na unaprjeđenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama i podizanje razine javne svijesti o njihovim pravima. Pozivom će se financirati aktivnosti jačanja kapaciteta novinara te proizvodnja i objava programskih sadržaja medija namijenjenih povećanju vidljivosti ranjivih skupina. 'Poziv se provodi u okviru specifičnog cilja Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije', stoji u natječajnoj dokumentaciji.

Prema definiciji socijalno su isključeni oni pojedinci koji nisu u mogućnosti sudjelovati u uobičajenim aktivnostima društva kojemu pripadaju zbog razloga koji su izvan njihove kontrole. 'Socijalna je isključenost višedimenzionalni pojam koji povezuje materijalne i nematerijalne aspekte životnoga standarda. Biti isključen ne znači samo biti bez prihoda ili materijalnih resursa, već i imati reducirane i pokidane društvene veze, odnosno izgubiti svoje mjesto u društvu.'

Kao četiri skupine u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti navode se djeca i mladi, starije osobe i umirovljenici, te nezaposlene osobe i osobe s invaliditetom. Posebna pažnja stavljena je i na nacionalne manjine. Ističe se da programi za nacionalne manjine ‘getoizirani‘, budući da se emitiraju u najslabije gledano i slušano doba dana, s tim da je 2017. zabilježen porast negativne tendencije u kontekstu pristupa manjina medijima. 'U izvješćima pučke pravobraniteljice za 2016. i 2017. godinu upozorava se na posljedice govora mržnje po socijalnu uključenost nacionalnih manjina i njihov suživot s većinskom zajednicom', stoji u pozivu.

Najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava može biti 450.000 kuna, a najviši 1,4 milijuna kuna. Više o natječaju možete pročitati ovdje.

1/1