Novosti

Politika

Objavljen popis tvrtki koje su dobile državnu pomoć

Da udruga GONG nije napravila pretraživač, popis s čak 84.000 poslodavaca koji su za 485.000 zaposlenih dobili po 3250 kuna bio bi nepregledna baza podataka kroz koju bi se građani vrlo teško probili

Fzinv53gf0vgcyvtw1qzroykvaa

Vlada je konačno objavila popis tvrtki koje koriste tzv. Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta. Podaci su objavljeni na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Radi se o golemoj datoteci s imenima čak 84.000 poslodavaca, brojem zaposlenih i iznosom koje su poduzeća dobila za svakog zaposlenog.

Da podsjetimo, svaki od njih dobio je iznos od 3250 kuna po zaposlenome. Iz državnog proračuna javnim novcem plaće će se isplaćivati i za travanj i svibanj, s tim da je neto iznos uvećan na 4000 kuna, a država će poslodavcima pomoći i plaćanjem doprinosa.

‘Naše mjere su bile brze i jednostavne. Reagirali smo brzo i izdašno. Omogućili smo pogođenima da imaju sredstava u iznosu minimalne plaće u RH. Ta mjera je bila unutar 10 dana od zaprimanja zahtjeva, bila je jednostavna i od danas je u potpunosti transparentna. Želim ponoviti da smo za prvi krug potpore ukupno isplatili 1,55 milijardi kuna kuna. Potporu je primilo 84 tisuće poslodavaca za 485 tisuća radnika. Porezna uprava i druge institucije će voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba za korištenje mjere. Iznos potpore za mjesec travanj će iznositi oko četiri tisuće kuna’, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dodao je da je obveza imati javno dostupne podatke i maksimalnu transparentnost, što se po golemoj datoteci, bez ikakve mogućnosti pretraživanja, ne bi moglo reći.

Na pitanje zašto se popis tvrtki koje su ostvarile prava na mjeru ne može preuzeti i pretraživati, Aladrović je to pokušao opravdati činjenicom da je sustav dostupan tek nekoliko sati.

‘Vidimo tehničke nedostatke, izrazito je velik interes javnosti i velik se broj korisnika nalazi na stranicama HZZ-a i sigurno ćemo povećati pretraživost podataka i povećati mogućnost broja korisnika. Nismo očekivali toliku zainteresiranost i odgovorit ćemo u najkraćem vremenu i moći će se pretraživati podaci’, kazao je Aladrović.

Unatoč izdašnoj potpori poslodavcima, iz Vlade su kazali da je čak četvrtina poduzeća za ožujak obračunala nižu plaću, na što su sindikati upozoravali kao mogući scenarij. 

Kako bi građanima olakšali pretragu, u GONG-u su vrlo brzo uspjeli napraviti pretraživač i tako popis učiniti dostupnijim građanima koji su putem Facebooka odmah pronašli primjere kompanija čiji su vlasnici podržavali neoliberalnu opciju oštro se boreći protiv ‘uhljeba‘ i ‘društvenih parazita‘.

Među onima kojima će država pomoći tako se nalaze Hanza media (699), izdavač Jutarnjeg lista koji je smanjio plaće svojim zaposlenicima, Index promocija (41 naknada), izdavač portala Index.hr koji je oštro napadao svaku vrstu državne intervencije u gospodarstvo, M San grupa otkud dolazi ministar obrane Damir Krstičević, kao i velike INovine (526) koje su u vlasništvu bogate Adris grupe.

Tu je i Iva Todorić sa svojom tvrtkom Srculence, koja je dobila pomoć samo za jednu zaposlenu, vjerojatno sebe, pa je kćerka bivšeg poduzetničkog kralja Ivice Todorića, iz proračuna dobila tek 3250 kuna.

Za jednog radnika javni novac je zatražio i Tempus, firma izdavač ekstremno-desnog Hrvatskog tjednika čiji je glavni urednik Ivica Marijačić. Tu je i obiteljska firma Davora Huića, još jednog neoliberalnog gurua, Briefing komunikacije sa 16 naknada, Ce-za-r Petra Pripuza s 309 naknada teških oko milijun kuna, koja je jedna od najprofitabilnijih firmi u branši s dobiti u 2018. godini od čak 60 milijuna kuna dobiti.

Javni novac dobio je i Campus, stožerna firma Miroslava Škore, koja je za šest naknada dobila 16.500 kuna, dok je  Mundus Viridis, obiteljska tvrtka Ivića Pašalića, dobila 86 naknada i 276,3 tisuće kuna.

Pomoć je dobila i Itas Prvomajska, tvrtka u vlasništvu svojih radnika, koja je očajnički tražila državnu potporu prije nekoliko mjeseci, ali je kao privatna tvrtka – tako je objašnjeno iz države – nije mogla dobiti. Vlada, kako vidimo, danas novac dijeli svima, pa je na red, eto, došla i Prvomajska.

Tri naknade je dobila Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, dok je dvije uprihodila Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, za svoju agenciju Drimia. Na popisu je i agencija Grizli komunikacije, Thomasa Bauera, oštrog borca protiv 'uhljeba' koji je dobio proračunsku pomoć za 10 ljudi.

Večernji list je objavio da se na vrhu liste nalaze Valamar Riviera s više od 2500 zaposlenih kojemu je isplaćeno preko osam milijuna kuna, zatim Boxmark Leather s više od dvije tisuće zaposlenih, Mlinar s 1737 zaposlenih, poznati proizvođač dijelova za automobile iz Solina AD Plastik s više od 1500 zaposlenih, Maistra i Plava Laguna s po više od 1200 zaposlenih, ALCA Zagreb, Crodux, Varteks, McDonalds, Crodux derivati,  kladionica Super sport, Interigre (Admiral casina).

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više