>

novosti logo

Piše G.B.

Objavljujući snimku s djecom Penava se poslužio govorom mržnje

Državno odvjetništvo smatra da Penava nije kriv jer je objavio snimku s djecom srpske nacionalnosti koja nisu ustala za vrijeme intoniranja himne, što je Vesna Alaburić protumačila kao diskriminatoran govor s obzirom na povezivanje s agresijom

Objava video snimke djece srpske nacionalnosti kako sjede na nogometnoj utakmici u Vukovaru dok se intonira himna Republike Hrvatske nije kazneno djelo niti se njome potiče na nasilje i mržnju. To je zaključak vukovarskog Općinskog državnog odvjetništva koje je odbacilo prijave protiv gradonačelnika Ivana Penave i još jedne osobe koji su početkom godine na tiskovnoj konferenciji emitirali video na kojem se jasno vide lica maloljetnika koji nisu ustali na himnu. Video je, uz to, postavljen i na službene internetske stranice grada, uz konstataciju da je Vukovar 'epicentar puzajuće velikosrpske agresije'.

Penavu je prijavila stranka Živi zid i još jedan pojedinac, ali vukovarski tužioci u snimci, koja je nastala još na jesen prošle godine, nisu vidjeli ništa sporno pa su ustvrdili da 'prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine' te da 'nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela'.

Penava je, da podsjetimo, prozvao učenike vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti koji pohađaju nastavu na matičnom jeziku. Snimka je s gradskih stranica maknuta tek nakon reakcije pravobraniteljice za djecu Helene Pincat Dragičević. Isto tako treba podsjetiti i da je dva dana nakon njene objave napadnut jedan učenik te škole. Napad je policija kvalificirala kao sukob navijačkih skupina, premda taj maloljetnik nije navijač niti ga zanima nogomet.

Komentirajući objavu snimke odvjetnica Vesna Alaburić kazala je za Novosti da proglašavanje nekoga državnim neprijateljem ili agresorom, pa čak i samo spominjanje u tom kontekstu, nužno implicira moguće nasilje. 'Ako se u takav kontekst stavljaju osobe koje početkom 1990-ih godina nisu ni rođene, a radi se o djeci srpske nacionalnosti, nikako se ne može govoriti o slobodi izražavanja mišljenja, nego o diskriminatornom govoru, odnosno govoru mržnje, koji je protupravan u svakoj demokratskoj zemlji vladavine prava‘, kazala je Vesna Alaburić.

1/1