Novosti

Kronika

Oбнoвa кaпeлe

Зaвршaвajу сe рaдoви нa прaвoслaвнoj кaпeли Рoђeњa Св. Joвaнa Прeтeчe нa Aнину грoбљу у Oсиjeку у Oсиjeку. Укупни трoшкoви су oкo 16.000 eурa, a свe трoшкoвe пoкрит ћe Бojaнa Рилкe

Large 3

U toku je završetak radova na pravoslavnoj kapeli Rođenja Sv. Jovana Preteče na Aninu groblju u Osijeku. Kapela stara preko devet dekada ima zanimljivu istoriju. Prema rečima protojereja Aleksandra Đuranovića, osječkog paroha, Gradska uprava Osijeka darovala je davne 1922. godine zemljište za groblje Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini osječkoj, severno od starog dela katoličkog groblja. Kameni krst od belog bračkog kamena na centralnom delu pravoslavnog groblja podigla je 1925. godine crkvena opština Osijek, a dvadesetak metara zapadno od krsta, 1929. godine izgrađena je i kapela. S obzirom da je kapela kao spomenik kulture pod zaštitom prvo se pristupilo konsultacijama s firmom Ukop i Osječkim konzervatorskim zavodom, a nakon dobijanja svih potrebnih dozvola za radove, sredinom prošle godine, radovi su započeli.

- U planu je da se kompletno završi fasada, urađeno je novo krovište, promenjena limarija, u potpunosti će biti izmenjena stolarija, a u toku su radovi na postavljanju hidroizolacije. Mi se nadamo da ćemo negde do sredine tekuće godine uspeti završiti sveobuhvatnu obnovu - kaže Đuranović.

Ukupni troškovi za novo ruho kapele Rođenja Sv. Jovana Preteče su oko 16.000 eura, a sve troškove pokrit će bivša Osječanka, a poslednjih tridesetak godina Beograđanka Bojana Rilke, diplomirani pravnik i diplomirani ekonomista, magistar i doktor prava, univerzitetski profesor u penziji. Bojana Rilke je ćerka Dragutina Rilkea, prvog dekana Pravnog fakulteta Osijek od 1975. do 1981. godine te rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 1982. do 1986. godine.

- Nakon odluke crkvene opštine Osijek da se krene u realizaciju i generalnu obnovu crkvene kapele, i kada smo objavili tu našu nameru, zaista smo imali veliki odaziv ljudi. Ja sam siguran da ćemo zahvaljujući gospođi Rilke, i njenoj gesti, uspeti u onome što smo započeli, ističe Đuranović.

Uskoro će započeti i sanacija pravoslavne kapelice na osječkom Donjogradskom groblju koja je sagrađena davne 1892. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više