Novosti

Kronika

Пoтицaњe eмпaтиje

Mузej oсoбних причa je физички и виртуaлни прoстoр кojи чувa личнe, живoтнe причe мaњинa грaдa Oсиjeкa, a циљ му je пoтицaти рaзумeвaњe и eмпaтиjу, рaзбиjaти прeдрaсудe тe дoпринeти интeгрaциjи мaњинa у ширу друштвeну зajeдницу

Large 3

Sastanak u prostorijama osječkog pododbora SKD Prosvjeta

Unatoč neadekvatnim prostorijama u kojima deluje, osječkim pododboru SKD Prosvjeta i njegovom članstvu mnogi mogu pozavideti na brojim aktivnostima. Prvog aprila održan je sastanak predstavnika Muzeja osobnih priča iz Zagreba i članova pododbora. Muzej osobnih priča je fizički i virtualni prostor koji čuva lične, životne priče manjina grada Osijeka, a cilj mu je poticati razumevanje i empatiju, razbijati predrasude te doprineti integraciji manjina u širu društvenu zajednicu.

Muzej prikuplja priče građana Osijeka, pripadnika 22 nacionalne manjine, ali čini i mnogo više, priča priče života isprepletenih sećanjima, tradicijom, ritualima i ličnim iskustvima. Muzej je nastao iz potrebe da u zajednicama preispitujemo uvrežena stajališta i predrasude o manjinama, prezentujući drugačije narative kroz fotografiju, predmet i dokumentarni videozapis. Reč je o nepisanoj, ličnoj istoriji, rezultatu življenja u interkulturnoj sredini koja je proživela svoj razvoj u kulturnom i gospodarskom smislu, ali i sukobe, rat pa i propadanje. Muzej osobnih priča nominovan je za ovogodišnju Social Marie nagradu za društvene inovativne projekte u srednjoj istočnoj Europi koja se dodeljuje svake godine za 15 izvanrednih projekata.

Dan kasnije u prostorijama osječkog pododbora održana je promocija knjige "Pismo ti pišem" prof. Mare Bekić-Vojnović. To je četvrta knjiga u izdanju Društva za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj. U pogovoru knjige književnik Đorđe Nešić je napisao: "Pred nama su sabrani tekstovi i predavanja koje je dugogodišnja predsednica Društva Mara Bekić-Vojnović držala u proteklih dvanaest godina, komemorativni tekstovi značajnih osoba i saradnika kao i pregled rada Društva. Ako pogledamo selekciju videćemo da se Mara Bekić-Vojnović opredeljivala za krupna imena srpske književnosti, najznačajnije krajiške pisce te srpske književnike, naučnike i naučne radnike među Srbima u Hrvatskoj. Mara Bekić-Vojnović poseduje dar pripovedanja što njena pripovedanja čini zanimljivim i efektnim".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više