Novosti

Kronika

Нaслeђe нa рaзглeдницaмa

Oригинaлaн прojeкт Вeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe грaдa Oсиjeкa: ВСНM Oсиjeкa вeћ je oбjaвиo дeвeт тзв. гoспojинских рaзглeдницa сa мoтивимa oд знaчeњa зa зajeдницу

5wij1w6ucwjlt96ef5p089p8d0h

Neke od objavljenih razglednica

Prema poslednjem popisu stanovništva koji je u Hrvatskoj održan 2011. Godine, od 22 nacionalne manjine, Srbi su najbrojnija manjina uOsijeku, i sa oko 6.500 hiljada stanovnika čine nešto više od 6 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Većina ih živi u prigradskim naseljima Tenja, Klisa i Sarvaš dok je u samom gradu broj preostalih Srba daleko manji. Za razliku od vremena pre devedestih godina, broj Srba u gradu na Dravi danas je na istorijskom minimumu. Međutim, oni koji su ostali i preživeli turbulentne devedesete godine, pokazuju želju da se promeni situacija kada je u pitanju očuvanje kulture i tradicije.

U mandatu dr. Milorada Miškovića, dugogodišnjeg predsednika Veća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka, čoveka koji je godinama unazad vodio brigu o kulturnom i istorijskom nasleđu, počelo se sa obnavljanjem kulturnih i istorijskih spomenika od važnosti za Srbe u Osijeku.

Pokrenuta je i inicijativa objavljivanja ‘Osječkih gospojinskih razglednica‘ s kojima se promovišu sakralni objekti u povodu krsnih slava veća i crkvenog goda. U sklopu ciklusa ‘Osječke gospojinske razglednice’ do sada je objavljeno devet razglednica u ograničenom broju primeraka.

Na prvoj razglednici nazvanoj ‘Gospojinski karanfili‘ nalazi se motiv običaja koji je nastao 1768. godine, te je specifičan za donjogradske Srbe iz starog Osijeka. Beli karanfili bili su posvećeni upokojenim majkama, a crveni živim. To je bio jedinstven osječki običaj da se uvek na Veliku Gospojinu nose beli ili crveni karanfili za reverom kao pomen i priznanje majkama.

Nakon ‘Gospojinskih karanfila‘ osvanula je fotografija Vase plemenitog Atanasijevića (1796. - 1877.), osječkog uglednika iz 19. veka, lekara i kulturnog zaposlenika. U ciklusu ‘Osječkih gospojinskih razglednica‘ nalazi se i Zavetni krst u donjogradskoj Banovoj ulici, koji je podignut u prvoj polovini 18. veka te set od tri razglednice koje su tematski vezane za osječku Sabornu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice (1743 -1942.) koju su u Drugom svetskom ratu porušile ustaše.

Na prvoj razglednici spomenutog seta, a ukupno četvrtoj, nalazi se reprodukcija akvarela Izidora Junga (1872. – 1961.) iz 1919. godine na kome je motiv Bogojavljenskog trga (danas Trg Nikole Tesle) s krstom u Donjem Osijeku, iza kojih se vidi Saborna crkva, dok je na petoj razglednici crtež te Saborne crkve iz 1938. godine, a koji je nacrtao osječki slikar Jovan Gojković. Na šestoj razglednici reproduciran je presnimak fotografije nepoznatog autora iz 1901. godine koji iznad osječkih donjogradskih krovova prikazuje istu crkvu.

Za motiv sedme razglednice izabran je Čarnojevićev krst na Suvatovu koji se nalazi u osječkoj Vukovarskoj ulici na broju 227c. Reč je o drvenom krstu koji je prema narodnom verovanju podignut 1690. godine.

Uz spomenutu razglednicu Zavetnog krsta u donjogradskoj Banovoj ulici na kraju ponavljamo da je osječki VSNM na nedavno obeleženoj Velikoj Gospojini, krsnoj slavi veća, obznanio devetu razglednicu na kojoj je motiv tzv. kuće Kragujević koja se nalazi u ulici Jovana Gojkovića u Donjem gradu u Osijeku. Kuća čuvenog donjogradskog kazandžije Kragujevića najstarija je na nekadašnjem glavnom osječkom donjogradskom trgu, i u 18. veku je bila pozicija središnjeg trga Donjeg grada. U njoj je 1803. godine rođen episkop slavonski Stefan Kragujević (1843.-1864.).

Iako se dr. Milorad Mišković zbog narušenog zdravlja povukao s funkcije predsednika osječkog VSNM-a, priča o očuvanju kulture i tradicije, zavet je kako za novo rukovodstvo tako i malobrojnu, ali ponosnu zajednicu koja je već pet vekova deo istorije grada na Dravi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više